Промяна в мерките може да има след една пълна работна седмица

Промяна в мерките може да има след една пълна работна седмица - картинка 1

Ще има санкция за организаторите на вчерашния концерт в Габрово, предупреди здравният министър

Наблюдаваме трайна тенденция на увеличен брой излекувани спрямо новозаразените, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на последния брифинг за COVID-19 за тази година.

Оптимистичната тенденция е налице, искаме да я поддържаме трайна и стабилна, за да имаме възможност за промяна на мерките, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той каза, че за целта трябва да мине една пълна работна седмица, за да се види дали тенденцията е устойчива. По време на празниците статистиката не е реалистична, защото хората търсят помощ само в краен случай, посочи той.

 

Намалява разликата в заболяемостта в различните райони на страната, най-ниска е тя в Кърджали и Монтана - съответно 120 и 156 на 100 000, а с най-висока са Варна и Сливен - съответно 376 и 344 на 100 000, каза Кунчев. Силно намаля натискът върху софийските болници, във ВМА спадът е 40-50%, докладва проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и на националния оперативен щаб. И той подчерта, че празниците не са показателни, тъй като много хора не търсят помощ.

Шефът на НОЩ подчерта, че интересът към ваксинацията е голям, академията вече е поставила отделените й 100 ваксини, а желаещите са били повече. Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи, смятат от правителството.Ясно е разписано в заповедта, че не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества, напомни Ангелов по повод желанието на много хора да се заобиколи ограничението. Той посочи, че силно е озадачен от концерта, организиран в центъра на Габрово вчера. Със сигурност ще има санкция за организаторите на това събитие, предупреди министърът. Той призна, че няма заповед, която да попречи на човек да се събере, да се напие и пр. и е наясно, че опитите за заобикаляне на ограниченията ще продължат.

Има потвърждение, че на 4-5 януари ще получим 25 000 дози от "Пфайзер", каза Кунчев. Тази пратка ще дойде със самолет и ще бъде дистрибутирана с автомобили в страната, добави той. Кунчев очаква, че с този темп през януари ще бъде обхванат целият контингент в здравната система. Ако дойдат допълнителни дози и има достатъчно доставки, можем да започнем паралелно да ваксинираме и старческите домове и другите институции от резидентен тип, където пребивават повече хора, обясни главният здравен инспектор. Според него между второ и трето тримесечие ще имаме далеч по-голямо количество ваксини и избор.

 

Ваксинираните трябва да спазват противоепидемичните мерки - да носят маска на закрито, а ако се събират с хора - и на открито, да си дезинфекцират ръцете, посъветва проф. Ангелов на въпрос как трябва да се пазят хората с поставена първа доза по повод предупрежденията, че най-рисковият период са трите седмици между двете дози.

Детските градини и училищата отварят на 4 януари

"Не е коректно да обвиним децата. Ако затворим училищата и детските градини и това продължи, ако забраним хората да излизат на улицата - основното бреме ще го хвърлим върху децата. Ако продължим да изплащаме компенсации в частния сектор, те ще плащат дълговете в бъдеще", коментира просветният министър Красимир Вълчев по повод критиките към връщането на децата в детските градини и на най-малките ученици от 1-4 клас в класните стаи от 4 януари догодина. "Ако днес имаме повече изключени от образователната система, утре ще имаме повече изключени от обществото", коментира той.

Министърът за пореден път посочи, че има изследвания, според които по-малките деца са в по-малка степен разпространители на коронавирус и сред учителите в детските градини има по-нисък процент заболели преподаватели.

"Затова търсим формулата и баланса, за предучилищната възраст няма алтернатива на присъственото обучение. Продължителното обучение от разстояние създава редица дефицити, които не можем да пренебрегнем напълно" заяви той.

Според министър Вълчев засега подобрението в данните е крехко, затова и ситуацията ще се следи ежедневно.

"Трябва да се анализа една пълна работна седмица, за да се реши и за останалите ученици. Ако ситуацията се влоши, имаме готовност за превключване към дистанционно обучение", коментира още той. Така учениците от 5-12 клас остават да учат от домовете си до 10 януари включително. До момента 704 родители са подали заявления за обучение в електронна среда от разстояние, съобщиха вчера от МОН.

РЕВЕРАНС

Брифингът започна с благодарност към медицинските сестри, които изнесоха на гърба си тежката криза.

"За да благодаря на всички медицински сестри съм поканил най-възрастната медицинска сестра, работеща в България - Ценка Досева", каза здравният министър, преди да връчи на 82-годишната жена златен знак първа степен на министерството на здравеопазването.

Сестра Досева се е ваксинирала вчера.

"Моят живот е едно - през цялото време винаги да помагам на болните. Когато и да ме повикат, никога не жаля сили да отида да им окажа първа помощ. Вече годините ми не са малко на гърба, но още малко ще се постарая", простичко каза тя.

ПРЕМИЕРЪТ

„Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година“, заяви премиерът Борисов на работно съвещание преди брифинга. "Министър-председателят изрази благодарност за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и всички работещи на първа линия. Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че с помощта на ваксините и противоепидемичните мерки България ще успее да излезе от пандемията", предава правителствената пресслужба.

МИНИСТЪРЪТ

Обвиненията от ресторантьорите за ограниченията по Нова година здравният министър коментира така:

"Имаше полемика, свързана с ресторантите в хотелите, едно обвинение по отношение на морала и по отношение на това, че трябва да направим нещо повече за изплащане на компенсации. Искам да ви кажа, че в главата ми между думите морал и пари не мога да сложа знак на равенство. Ние ще водим битката за живота на всеки един гражданин, каквото и да ни коства това и каквито и средства да са ни необходими, защото жертвите на COVID-19 наближават 8000 души, а ние като лекари не помним хората, на които сме помогнали, но цял живот живеем с хората, които сме загубили. Това са важните неща за нас и няма да се колебаем да отстояваме тези лекарски принципи, каквото и да ни коства това".

КЪДЕ СМЕ НИЕ

В края на 2020 г. България остава на второ място по смъртност от COVID-19 в ЕС с 21.9 смъртни случая на 100 000 души за последните 14 дни, изпреварвана само от Хърватия (26.96), показват данните на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията. В по-тежка ситуация от нас е и Лихтенщайн - с 23.45, която не е членка на съюза. Новопотвърдените случаи са 260.96 на 100 000, което ни отрежда 24-о място сред 31 страни и пето място на Балканския полуостров.

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове