Проститутките, променили хода на историята

Проститутките, променили хода на историята - картинка 1

Как всъщност са го направили?

До какво водят нуждата, чарът, сексапилът и амбицията на една жена….

За повечето от нас извършването на сексуални услуги в някоя тъмна алея или на среднооживен околовръстен път, за да се изкара някой лев, е най-малкото, което може да се вземе от живота, най-долното, което може да се направи, за да изпълним съществуването си с някакъв смисъл, информира "lifehack.bg"

Но историята е пълна с разкази за успешни жени, проститутки, в които се обсъжда техният житейски път от позицията на престиж и власт, както и тяхното умение да ги печелят… понякога!

А някои от тях дори промениха света.

Нека да видим накратко и разказите за живота на едни от най-успелите жрици на любовта оставили принос, дали в жертва дупето си, но и допринесли за много обрати в световната история.

Рахаб “Блудницата” /Rahab the Harlot/

Рахаб идва от семейство представители на средната класа живели в Йерихон. Тя е била интелигентна, независимо мислеща жена и в онези дни е имало само една професия за момиче като нея, в която да развие пълния си потенциал на жена, от което пък да извлече максимална полза за себе си.

Защото в онези дни омъжената жена е робиня на мъжа си, докато проститутката живее собствения си живот и взема собствените си решения независимо от никой. Точно като такава Рахаб е имала своята безценна свобода, независимо от високата цена!

По всичко личи, че тя наистина е била добра в това, което е правила и то прекалено добра. В разцвета на силите си тя има вече собствен имот и стабилен доход, придобити от професията ѝ на проститутка.

“Тя имаше къща за себе си, отделно от нейния баща, майка, братя и сестри ….” Изглежда, че Рахаб, макар и ангажирана в гнусна професия, е в състояние да живее удобно.” от Библията

Живот достатъчно удобен и подсигурен, за да започне да копнее за нещо повече от това, за нещо като кариера, която не включва стиснати мъже на средна възраст, къпещи се веднъж годишно, представляващи голяма част от клиентелата ѝ!

Какво я прави велика?

Да се върнем обратно в 1422 г. преди Христа и да погледнем какво казва Библията за тази лека жена! Израилтяните са живели на безплодна, суха земя наречена Шитим. По това време царят на евреите изобщо не е харесвал да живее на това място, така че той обръща поглед към красивите забележителности на Йерихон.

За да подготви бъдещите си военни атаки, той изпраща двама шпиони да проучат терена. Изпратените млади евреи свършват задачата, след което търсят убежище именно в къщата на красивата Рахаб.

В Библията не се посочва, защо са избрали да останат точно там, но това е било достатъчно очевидно в лицето, предполагам и в други части на тялото на красивата еврейска куртизанка.

Тяхното разузнаване и път за бягство били прекъснати, когато Йерихонският цар изпратил войници да търсят двамата еврейски шпиони научавайки, че обикалят из града му и проучват терена.

Рахаб скрила младите евреи и убедила царските войници, че двамата мъже не се крият в дома ѝ, а някъде другаде като така с цената на живота си спасила двамата шпиони.

Точно добротата на Рахаб, на тази уж долна проститутка, заклеймявана от всички като нищожество, спасява шпионите на еврейския цар и те двамата благодарение на нея били в състояние да предадат важна информация, която да доведе до завладяването на Йерихон от армиите на Израел!

Вярвайте в каквото искате за Библията, но точно там в Стария завет е казано, че ходът на световната история е бил обърнат от една проститутка със златно сърце, от едно добро момиче с “гнусна” професия. Цялата история за Рахаб може да видите тук за жалост на английски.

Аспазия /Aspasia/

Подобно на много леки жени, Аспазия е родена в доста лоша житейска ситуация. Тя е чужденец в Атина, което в онези времена означава, че нейните права на човешко същество, както и гражданските ѝ такива клонят към никакви и почти е било сигурно, че никога няма да може да се омъжи поне според традиционните правила.

Единственото място в атинското общество, където тя намира убежище и шанс за оцеляване и което е отворено за жени в нейното положение, е легендарният Атински бордей, рай за всички мъже.

Проституцията в Атина не е била нито незаконна, нито някой в атинското общество е гледал с такъв укор към нея, както в нашето съвремие.

И мъжете, и жените са могли да се предлагат срещу пари с разликата, че мъжете са можели да напуснат и да се откажат, когато станат пълнолетни /педофилите тогава изобщо законът не ги е закачал/.

Аспазия, разбира се, се възползва от това, а и няма особено голям избор да не го направи като се превръща в “hetaera” или с други думи казано наистина висок клас проститутка като прегръща всички предимства от това.

Този вид проститутки са били като цяло добре образовани и по закон са били независими от всякакви мъже и дори им било позволено да плащат данъци и да имат собствено недвижимо имущество.

Казано с думи прости красивата Аспазия е била на върха в йерархията на проститутките и освен това се била прочула в цяла Атина!

Какво я прави велика?

Аспазия много добре е осъзнавала, че е красива, гореща жена и е знаела превъзходно как да се възползва от тази своя красота, за да получи точно това, което иска.

Скоро тя става нещо като съпруга на Перикъл, първият човек в Атина – известен държавник и оратор, нещо като смесица между Обама и Опра в наши дни.

Тя и нейният почти-съпруг се превръщат в център на велика група от философи и мислители от всички краища на града.

Аспазия не просто е познавала великия философ Сократ, но и има много исторически факти, които я сочат и за един от неговите учители. Да, точно така. Проститутката Аспазия един от учителите на Сократ!

Някои учени и историци дори предполагат, че тя има пръст и в произхода на оригинала на Сократическия метод на мислене, но по някаква причина тези факти не са намерили място в съвременните учебници по философия….

Жоржина Байер /Georgina Beyer/

Жоржина има интересна съдба. В началото на своя живот една от най-големите “леки жени”, променили хода на световната история, е родена като мъж с името Джордж Бертран.

Когато Жоржи стартира курвенската си кариера работейки като транс-сексуална проститутка в юношеската си възраст, започва да използва и името Жоржина Байер.

Жоржина доста бързо попада в лоша компания. Започва да кръстосва нощните клубове из цяло Сидни танцувайки в тях и да си ляга с когото ѝ/му падне, за да изкара допълнителни пари, а и да задоволи неопределените си сексуални нагони.

Но не след дълго в един от кварталите на Сидни наречен “Кинг” тя приключва с този си начин на живот след една жестока случка. Тя/То/Той бива заговорена, след което брутално изнасилена от четирима неизвестни мъже.

И докато в екшън филмите това е точката, където Жоржина взема властта в ръцете си и тръгва да потопи улиците в кръв в името на отмъщението, той/тя поема в съвсем друга посока вместо това!

Какво я прави велика?

След атаката и изнасилването Жоржина напуска Австралия в посока Нова Зеландия, опитвайки се да преодолее травмата си от жестоката случка и да намали вероятността да бъде убита от един от 14392-та вида отровни гадини, лежащи под домашната ѝ земя в Австралия.

През 1984 г. Жоржина се подлага на операция за смяна на пола. Вече променена и напълно съвместима по тяло и дух, тя започва да работи предимно като актриса, след което и като радио водещ.

Докато накрая, в началото на 90-те години, Жоржина Байер влиза не къде да е, а в местната политика. Тя става първият в света транс-сексуален кмет през 1995г, постижение, което е омаловажено от неин още по-голям успех през 1999 г., когато е избрана да влезе в парламента на Нова Зеландия.

Жоржина прекарва цели осем мандата като първия транс-сексуален депутат в света, докато не се пенсионира през 2007г. В момента тя все още е активна сила в борбата за правата на гейове, лесбийки, бисексуални, транс-сексуални и всякакви такива, объркани хора по света.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Какво очаквате от българското председателство на Съвета на ЕС?

Управляващите ще използват повода да се хвалят.

56.52%

Българското кое?

26.09%

Опозицията ще използва повода да прояви активност.

8.70%

Ще "валят" медийни скандали - у нас и в чужбина.

8.70%

Бълагрия ще придобие сериозен авторитет на международната сцена.

0.00%

Блогове