Протест: „Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!“

Протест: „Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!“ - картинка 1
Снимка: Веселин Боришев

„Протестна мрежа“ обяви, че с помощта на българи в чужбина е закупила хранителни продукти с изтекъл срок

"Да нахраним прасетата! Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!" Така е озаглавен протестът, който набира привърженици в социалната мрежа фейсбук. Организатор е „Протестна мрежа“, която вчера обяви, че събира дарения от българи в чужбина, за да закупи развалени продукти за депутатите. За снимката на събитието е използван кадър от предишен протест, когато Валери Симеонов ловко избягваше летящите към него домати. Протестът е насрочен за 18:30 часа днес пред Народното събрание.

„С помощта на български граждани от чужбина закупихме хранителни продукти с изтичащ срок на годност, които да дарим на народните представители, чиито срок на годност изтече окончателно, когато потъпкаха Конституцията на България за втори път, препотвърждавайки промените в Изборния кодекс, ограничаващи правото на ГЛАС на българските граждани, намиращи се извън границите на родината. Срамуваме се от вас, депутати!", се казва в призива.

Вчера „Протестна мрежа“ първа разпространи реакция след отхвърлянето на наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху Изборния кодекс.

"Приемането на изборни правила чрез взаимен рекет, в рамките на управляващата коалиция, разделя и противопоставя по недопустим начин групи в българското общество. Отблъсква гражданите от изборния процес и подрива доверието в демократичните институции", се казваше в позицията.

Междувременно повечето депутати не побързаха да отидат днес на работа. В деня след отхвърлянето на ветото, когато всеки глас беше важен, Народното събрание на два пъти не успя да събере необходимия кворум.

При третия опит в залата вече се бяха появили необходимите поне 121 депутати.

Към този момент за протеста пред Народното събрание са се записали близо 300 души.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове