Протест и контрапротест за Пирин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Протест и контрапротест за Пирин (ВИДЕО+СНИМКИ) - картинка 1

Шествия по време на първото официално събитие от европредседателството

Екоактивисти, граждански организации и хиляди граждани протестираха за четвърти път в София в защита на Национален парк Пирин. В същото време в Народния театър "Иван Вазов" се провеждаше официалното откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Шествието бе организирано от WWF България. Протестиращите настояваха да се отхвърли решението на Министерския съвет от края на миналата година за промяна плана за управление на планината, спирането на строежа на втори лифт и оставка на екоминистъра Нено Димов.

Природозащитниците твърдят, че решението позволява строеж на 48% от територията на парка. От Министерството на околната среда и водите настояват, че наистина става въпрос за 48 % от територията, но 45% ще бъде разрешено само за нови водохващания, а изграждането на нови ски съоръжения и писти ще бъдат разрешени само на 2% от територията на парка.

В началото на протеста групичка от 10-тина души с маски на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел, въоръжени с плакат "Корупцията прави силата" се опитаха да застанат начело на шествието, но бяха бързо отстранени от протестиращите. Крайната точка на протеста бе НДК.

Контрапротест - в защита на Банско

Около хиляда души обходиха бул. "Витошка" и продължиха към Министерския съвет по-рано в подкрепа на туризма и построяването на втори лифт в Банско,а после се прехвърлиха към "Св. Александър Невски". Там бе организиран концерт с участието на Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита, заедно със Skiller & Atesh, DJ Sprite и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers.

Сред участниците бяха кметът на града Георги Икономов, евродепутатът Ангел Джамбазки, вицепремиерът Валери Симеонов и издателят на "ПИК" Недялко Недялков, икономистът Владимир Каролев, тв водещият Ути Бъчваров и др.

Протестиращите носеха плакати с надписи - "Искаме бъдеще за децата си" и "Подкрепете зимната столица на Балканите".

Пред Съдебната палата протестиращите се спряха пред голям джип с колони, на който кметът на Банско Икономов се качи и направи кратко изказване.

"Тук сме, за да подкрепим правителството да решението им за промяната в плана за Пирин",заяви той.

Малко след 20 ч. по-голямата част от контрапротестиращите се насочиха към автобусите, с които пристигнаха от Банско и района.

По-рано през деня главният секретар на МВР Младен Маринов отчете, че заявка за протести днес са подали 11 организации. Маршрутите на шествията бяха така съобразени, че различните групи да не се засичат, за да се избегне риск от конфликти.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове