Протести срещу конституционната реформа на Путин в Русия

Протести срещу конституционната реформа на Путин в Русия - картинка 1

Най-много участници събра левичарска организация на отдалечен площад в Москва

Протести бяха организирани днес в няколко града в Русия срещу проекта на президента Владимир Путин за промени в конституцията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
В Санкт Петербург имаше отделни протести с участието на по един човек - единствената форма на протест, която не изисква предварително разрешение от властите. Въпреки това са извършени арести, съобщи неправителствената организация "ОВД-инфо".
На протест в Москва, на отдалечен от центъра площад и организиран по призив на различни опозиционни движения, включително "Ляв фронт" на Сергей Удалцов, се събраха 3000 души по данни на организаторите. Според полицията демонстрантите са били 300.
Удалцов заяви пред Интерфакс, че иска да бъде организиран референдум за конституционните промени.
Путин обеща, че руснаците ще могат да се произнесат по текста в гласуване, но не използва думата референдум и не каза под каква форма ще бъде допитването.
По данни на "ОВД-инфо" протести е имало още в Архангелск и Улан Уде (Сибир).
През януари Путин обяви конституционна реформа, с която според анализатори ще си остави вратички за запазване на влиянието си, след като изтече последният му по конституция президентски мандат през 2024 година.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове