Протестите в Мианма се засилват, започват арести

Протестите в Мианма се засилват, започват арести - картинка 1

Генералите въведоха полицейски час и военно положение в части от двата най-големи градса

Полицията в Мианма арестува днес най-малко 27 демонстранти против извършения преди седмица военен преврат във втория по големина град Мандалай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хунтата забрани повече от пет души да се събират на едно място и използва водни оръдия срещу нарастващите от края на миналата седмица протести, предаде Би Би Си.  Въпреки това тълпи от демонстранти започнаха да се образуват и днес.

Военните свалиха миналия понеделник избраното правителство начело с Нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи (75 г.), като я обвиниха, че партията ѝ с измама е спечелила четири пети от гласовете на изборите миналия ноември. Те арестуваха най-близките ѝ сътрудници, президента на страната, поставиха под ключ депутатите и смениха най-важните министри.

"Не ни тревожат техните предупреждения, затова излязохме днес",  каза пред Франс прес учителят Тейн Вин Сон. "Не можем да приемем тяхното извинение с изборните измами. Не искаме никаква военна диктатура".

Журналист от медията "Демократичен глас на Бирма" каза, че е бил арестуван, след като е заснел с камера проявата, а участници в протеста са били бити.

Протестиращите започнаха да се събират в Янгон, икономическата столица на Мианма, въпреки че генералите предупредиха вчера по телевизията, че ще отговорят с репресиии, съобщи Франс прес.

В квартал Сан Чаун, където са забранени всякакви демонстрации, учители преминаха по централната улица, правейки прочутия жест с три пръста, в знак на съпротива срещу военния преврат, и викаха "Свобода за Аун Сан Су Чжи!" (свалената с преврата избрана лидерка) и "Долу военната диктатура!"

 

Група демонстранти са се събрали пред централата на Националната лига за демокрация - партията на Аун Сан Су Чжи - облечени в червено (цвета на партията) и размахвайки портрети на свалената от власт лидерка.

В столицата Найпидо силите на реда използваха водни оръдия срещу група демонстранти, които отказаха да се разпръснат.

Вчера генералите обявиха военно положение в няколко квартала на Янгон и в Мандалай и в други части на страната. От 20.00 ч. до 04.00 ч. местно време е въведен полицейски час. Мерките последваха големи продемократични демонстрации в събота и в неделя в Янгон.

Съединените щати осъдиха вчера забраната на демонстрации в Мианма и изразиха съжаление, че исканията им да се свържат с Аун Сан Су Чжи са били отхвърлени.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че Вашингтон подкрепя правото на народа на Мианма на "мирни събрания и по-специално на мирни демонстрации в подкрепа на демократично избраното правителство".

Какво каза генералът?

В нощта на понеделник срещу вторник в първото си телевизионно обръщение след преврата, ръководителят на хунтата ген. Мин Аун Хлайн настоя, че заземането на властта е оправдано заради "изборна измама", предаде Би Би Си.
 
Той каза, че избирателната комисия не е разследвала нередности в избирателните списъци и не е позволила честно провеждане на кампанията. Комисията отговори, че няма доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Генералът обеща нови избори наблюдавани от нова "реформирана" избирателна комисия и каза, че военните ще предадат властта на победителя.

По-рано днес Нова Зеландия обяви, че прекъсва военните и политическите си контакти на високо равнище с Мианма, ставайки първата страна в света, решила да изолира хунтата, съобщи Франс прес.

Обявявайки тези мерки, министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призова международната общност твърдо да осъди случващото се в Мианма.

"След години на усилен труд за изграждане на демокрация в Бирма, смятам, че всеки новозеландец трябва да се чувства ужасен от това, което военните сториха през последните дни", заяви Ардърн, използвайки старото име на Мианма.

Тя добави, че страната й желае Съветът на ООН по правата на човека да се събере във връзка с Мианма.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове