Протестът против "Белене" извика "Оставка". Контрапротестът - оглавен лично от Първанов с АБВ

Протестът против "Белене" извика "Оставка". Контрапротестът - оглавен лично от Първанов с АБВ - картинка 1

Защитниците на проекта си пожеаха и Южен поток

Пред Министерския съвет тази вечер се състояха две паралелни събития. Първото - в защита на решението на кабинета "Борисов" 3 за рестарт на АЕЦ "Белене" - със специалното участие на бивш президент в лицето на Георги Първанов и организиран от партия АБВ, но с по-скромна "цивилна" посещаемост. Второто - протест срещу АЕЦ "Белене" - организиран от "Демократична България" - начело с лидерите й Атанас Атанасов и Христо Иванов, бивши депутати и значително повече редови граждани, събрани под лозунгите, пише Клуб Z

Събитието на АБВ беше от по-рано - 18 ч, а автобусите, с които от АБВ бяха докарали поддръжници бяха паркирани в близост. Хората на Румен Петков, който от няколко дни е официалният лидер на партията, си бяха донесли и пано, пред което да говорят в защита на "Белене" и решенията на кабинета "Борисов" за рестарт. 

Георги Първанов - бивш президент и вдъхновител на партия АБВ - също бе на площадната демонстрация в защита на действията на ГЕРБ и на руските енергийни проекти.

Още от следобед полиция и жандармерия бяха започнали да вардят пространството около Министерския съвет. Така втората по време демонстрация - тази на "Демократична България" - бе плътно отделена от тази на АБВ - намираща се физически по-близо до сградата на властта - от гъст полицейски кордон. 

Демократите обаче не се примириха с изместването на своя протест. Христо Иванов и Атанас Атанасов влязоха в "преговори" с органите на реда. И около 19,15 ч пресякоха кордона и застанаха по-блризо под прозорците на правителството. 

От другата страна на улицата се събраха протестиращите против "корупционния ядрен проект" за строеж на АЕЦ "Белене".

Присъствието на Първанов и Петков провокира протестиращите срещу "Белене" да подхванят стария рефрен от зората на демокрацията - "Червени боклуци" - редом със скандиранията "Оставка" и "Мафия" - насочени срещу премиера Бойко Борисов и министрите му. 

От АБВ твърдят, че без "Белене" ще сме на свещи. От "Демократична България" припомниха, че същия лозунг е имало и през 2007г. Сега е 2018 г., няма "Белене" и има предостатъчно ток.
Протестиращите срещу "Белене" носеха и транспаранти с лика на Бойко Борисов и негов цитат от 2014 г, който гласи: "Белене" е изцяло корупционна сделка и провален проект".
Подкрепящи АЕЦ "Белене" граждани - поне стояха в частта от площада в центъра на София, която първоначално бе отредена за защитната демонстрация.
Плътният полицейски кордон между двете демонстрации - поглед откъм протеста - младеж с противогаз раради екорисковете при строеж на втора атомна - например сеизмичността в района на площадката, потвърдена от БАН още през 1990 г. 
Послание от протеста към защитниците на АЕЦ "Белене".
Масова площадна мода в шапките - откъм "защитата" на решенията на кабинета "Борисов 3"
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове