Противници на мерките срещу коронавируса атакуваха германския парламент

Противници на мерките срещу коронавируса атакуваха германския парламент - картинка 1

Германският президент: Демонстрантите се оставят да бъдат впрегнати от враговете на демокрацията

Крайнодесни екстремисти се опитаха да влязат в германския парламент вчера след протест срещу наложените заради коронавируса ограничения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Инцидентът се случи след протест, в който участваха десетки хиляди противници на носенето на маски и други наложени от правителството ограничения, целящи да се спре разпространението на новия коронавирус.

Полицията нареди на протестиращите да се разпръснат по време на шествието им през Берлин, но те се събраха край Брандебургската врата както беше планирано по-рано.

Записи на инцидента показват стотици хора, някои от които размахват германското знаме използвано в периода 1871-1918 г., които тичат към сградата на Бундестага и по стълбите. Полицията потвърди в Туитър, че няколко души са пробили кордона пред парламента и са достигнали "стълбите на сградата на Райхстага, но не и самата сграда".

"Нашите колеги бяха замервани с камъни и бутилки", добави полицията.

"Наложи се да бъде използвана сила, за да бъдат отблъснати", добавиха оттам.

300 души бяха задържани след сблъсъци на протеста в Берлин, съобщи по-рано полицията, цитирана от Ройтерс. Силите на реда разпръснаха протеста, тъй като протестиращите не спазваха социалната дистанция и много от тях не носеха маски. Пострадали са седем полицаи.

 

В протеста участваха около 20 000 души, по данни на полицията, цитирани от ТАСС. Ройтерс съобщава, че в протеста са участвали около 38 000 души. 3000 полицаи бяха разположени, за да контролират ситуацията.

Участниците в протеста преминаха през центъра на германската столица, искайки отмяна на мерките за борба с коронавируса, които според тях ограничават свободата им.
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и други водещи политици във федералната република заклеймиха остро крайнодесните демонстриращи срещу мерките срещу коронавируса, щурмували снощи стълбите пред сградата на Райхстага в Берлин, предаде ДПА.

"Знамената на Райха и крайнодесните тълпи пред сградата на германския Бундестаг (парламент) са нетърпима атака срещу сърцето на нашата демокрация. Никога няма да приемем това."

"Нашата демокрация е жива."

Всеки, който е ядосан от мерките срещу коронавируса в Германия или има съмнения относно необходимостта от тях, може да изрази това публично, дори и на демонстрации", каза Щайнмайер.

 

И добави:

"Спирам обаче да проявявам разбиране в момента, в който демонстрантите се оставят да бъдат впрегнати от враговете на демокрацията и политическите подстрекатели".

Щайнмайер благодари на полицаите, които по думите му са действали "изключително внимателно в сложна ситуация".

Общо по време на коронавирусната епидемия в Германия се заразиха 240 986 души, смъртните случаи са 9289. 

БТА

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове