Проучване променя цялата ни представа за храненето

Проучване променя цялата ни представа за храненето - картинка 1

Откритието може да обори мненията и препоръките на диетолози

Цялостно хранително проучване извършено преди четири десетилетия е било открито в прашно мазе. Откритията шокирали експертите, опитващи се да разберат повече за изследването чрез проверка на автентичността му.

И така, какво са открили?

Намерените проучвания повдигат нови въпроси относно препоръките на диетолози, свързани с намаляването на наситените с мазнини храни. Изследването, известно като Minnesota Coronary експеримент е контролирано клинично проучване, проведено от 1968 до 1973 г., изучаващо хранителния режим на повече от 9 000 души в държавните психиатрични болници в старчески дом.

По време на проучването, което се заплащало от Националния институт по сърце, бял дроб и кръв, ръководено от д-р Иван Франц младши от Университета на Минесота, изследователите успели плътно да регулират хранителния режим на субектите на изследването.

Половината от тези хора били хранени с ястия, богати на мазнини като мляко, сирене и говеждо месо. Останалата група била подложена на диета, в която по-голяма част от мазнините се отстранявали, заменяйки ги с царевично масло, срещащо се в много преработени храни в днешно време.

Резултатите били изненадващи. Участниците, подложени на диета с ниско съдържание на наситени мазнини и храна, обогатена с царевично масло, били с понижен холестерол средно с 14 на сто. Но ниското съдържание на наситени мазнини не намалявало смъртността. В действителност проучването установява, че колкото по-висок е спадът на холестерола, толкова по-висок е рискът от смърт по време на процеса.

Констатациите са в противоречие с традиционните диетични препоръки, препоръчващи диетата да бъде с ниско съдържание на наситени мазнини, за да се намали сърдечният риск. Актуалните диетични насоки призовават американците да заменят наситените мазнини с растителни масла и други полиненаситени мазнини, понижаващи холестерола. Една от изненадите може би се крие в Омега-6 в мастните киселини, намиращи се в царевицата, соята, памуковото семе и слънчогледовите масла.

Докато водещите специалисти по хранене сочат, че готвенето с тези растителни масла, вместо с масло подобрява нивото на холестерова и предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, други твърдят, че високите нива на омега-6 могат и да насърчат възпаление, предотвратяващо се с намаляване на холестерола.

Изследването подчертава, че науката за мазнините в храната може да е по-сложна, отколкото диетолозите предполагат. Тялото изисква Омега-6 мазнини, като линолова киселина в малки количества. Но проучванията показват, че тя може да играе роля в редица заболявания, включително на черния дроб и хронични болки.

Преди един век, често срещано и общо за американците е, че получават около 2% от ежедневните си калории от линолова киселина. Днес американците средно консумират повече от три пъти  тази сума, като голяма част от нея е от преработени храни като месо, салатни сосове, десерти, пица, пържени картофи и пакетирани снаксове като чипс. Други източници на мазнини като зехтина, маслото и жълтъците на яйцето съдържат линолова киселина в не по-малки количества.

Яденето на пълнозърнести, непреработени храни и растения може да бъде един от начините да получите цялата доза от линоловата киселина, от която тялото Ви се нуждае.

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове