Прозрачни фотоволтаици събират слънчева енергия от прозорците (видео)

Прозрачни фотоволтаици събират слънчева енергия от прозорците (видео) - картинка 1

Прозрачна соларна технология би осигурила 40% от енергията, ако е на всички стъклени повърхности

Едно скорошно проучване, проведено в Мичиганския държавен университет, установи, че прозрачните соларни клетки, които преобразуват невидимите дължини на светлинните вълни, биха могли да дадат до 40% от енергията в Съединените щати, съобщава Science Daily, цитиран от OffNews.  

Прозорците представляват огромен източник на неизползвана енергия и биха могли да събират толкова енергия, колкото по-големите, по-обемисти покривни соларни инсталации, пишат учените в статия за Nature Energy

"Свръхпрозрачните соларни клетки представят вълната на бъдещето за нови соларни приложения", заяви Ричард Лунт (Richard Lunt), доцент по инженерна химия и материалознание в Мичиганския държавен университет в публично изявление. "Анализирахме техния потенциал и видяхме, че събирайки само невидимата светлина тези устройства могат да предоставят потенциално подобно количество електроенергия като соларните покриви, като същевременно осигуряват допълнителна функционалност за повишаване на ефективността на сгради, автомобили и мобилна електроника".

Лунт и екипа му вече разработиха прозрачен луминесцентно слънчев концентратор, състоящ се от малки органични молекули, които абсорбират специфични невидими дължини на вълната на светлината, като тези в инфрачервения и ултравиолетовия диапазон. И други са правили опити в тази насока, получените резултати са по-скоро лоши - соларните  клетки са само полупрозрачни, материалът е оцветен в цветен нюанс и клетките дават слаба ефективност.

Снимка: Michigan State University

Клетките, изработени от направени на Мичиганския държавен университет са напълно прозрачни за нашите очи и когато са включени в прозореца не нарушават изгледа. Нещо повече, те са подходящи не само за сгради, но могат да се използват и за прозорци на коли, мобилни телефони или други устройства с прозрачна повърхност.

Но от гледна точка на възможностите за добиване на ток по този начин, авторите отбелязват, че има около 5 милиарда до 7 милиарда квадратни метра стъклена повърхност в Съединените щати. А с толкова много стъкло за покриване прозрачните соларни технологии имат потенциала да захранва около 40% от потреблението на енергия в САЩ - около същия потенциал като слънчевите инсталации на покрива.

Лунт отбелязва, че прозрачната соларна технология дава ефективност над 5%, докато традиционните слънчеви панели обикновено - около 15% до 18%. Въпреки че прозрачните соларни технологии никога няма да бъдат по-ефективни при преобразуване на слънчевата енергия в електричество, отколкото техните непрозрачни аналози, те могат да се прилагат за много повече допълнителна площ, заяви изследователят.

"Традиционните соларни техниолигии активно са разработвани повече от пет десетилетия, а ние сме работили по тези свръхпрозрачни соларни клетки само около пет години. В крайна сметка тази технология предлага обещаващ път за евтино достъпно събиране на слънчева енергия от малки и големи повърхности, които преди това бяха недостъпни", заяви Лунд.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове