Псуването е признак за висока интелигентност

Псуването е признак за висока интелигентност - картинка 1

Учените така твърдят

Използването на нецензурен език – или казано иначе, псуване – често се разглежда като признак за елементарен речник. Човекът, който си служи с тези думи, се смята за не особено интелигентен. За неспособен да се изрази по не чак толкова обиден начин, пише Science Alert, цитиран от obekti.bg.

Изследванията обаче показват, че псуването всъщност е признак за по-интелигентна употреба на езика.

Хората избират да псуват в различни контексти и за различни цели – за лингвистичен ефект, за да предадат емоция, за да развеселят някого или може би просто, за да бъдат умишлено гадни.

Психолозите, които проучват кога и защо хората псуват, се опитват да надникнат отвъд стереотипите, представящи псуващите като неграмотни и неинтелигентни.

Всъщност, изследване, проведено от психолози от Mairst College, открива връзка между това колко добре владее даден човек английският език и колко го бива в псуването.

Първото – езиковото умение – може да бъде измерено, като накараме група хора да кажат колкото се може повече думи, започващи с определена буква от азбуката. За 1 минута.

Хората с по-големи езикови умения измислят много повече примери за даденото време. На базата на този подход учените създават и сходна задача, но свързана с псуването. Нейната цел – да се сетим за колкото се може повече псувни за 1 минута.

Сравнявайки резултатите от двете задачи, учените откриват, че онези, които получават високи точки по отношение на езиковите си умения, се справят най-добре и при задачата с псуването. И обратното – участниците, получили слаб резултат при езиковия тест, нямат много точки и в този с псувните.

Това съотношение подсказва, че псуването не е признак на беден език или ниска интелигентност. Напротив – това е езикова функция, която артикулирания говорител може да използва, за да комуникира с максимална ефективност. Нещо повече – псуването намира приложение дори и отвъд комуникацията.

Естествено болкоуспокоително

В едно проучване група доброволци са подканени да задържат ръката си в ледена вода колкото се може по-дълго. Едната група има правото да повтаря псувня, а другата – неутрална дума. Междувременно изследователите измерват пулса на всички участници.

Оказва се, че онези, които псуват, успяват да издържат по-дълго на болката, причинена от леденостудената вода. Според тях тя не е била толкова болезнена. Техният пулс е бил и значително по-висок. При другата група се е наблюдавало тъкмо обратното.

Подобни резултати показват, че при участниците, които са псували, се е активирала реакцията „бий се или бягай“ – естествен защитен механизъм, който не само, че отделя адреналин в тялото и ускорява пулса, но и действа като естествено болкоуспокоително.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове