Публичен линч над задържаното за тероризъм дете

Публичен линч над задържаното за тероризъм дете - картинка 1

Непремерените действия на МВР, ДАНС, прокуратурата и близки до тях медии могат да навредят на 16-годишното момче и ще попречат на бъдещи разследвания за радикализация

"Става дума за ученик, дете, а вече и обвиняем" - с тези думи зам. главният прокурор Иван Гешев представи в събота 16-годишното момче, задържано от прокуратурата и обвинено в тероризъм.

Темата бързо стана водеща новина, въпреки че първоначално изнесената информация, че е бил предотвратен конкретен терористичен акт, беше опровергана от прокуратурата, пише "Капитал".

Пред журналисти Иван Гешев на няколко пъти повтори, че на задържаното момче се гледа като на жертва, а не като обвиняем. Той разви тезата, че държавното обвинение е поискало постоянен арест на детето, за да може с него да се работи "в изолирана среда", разбирайте Психиатричното отделение на Затворническата болница в Ловеч. В петък обаче Специализираният наказателен съд не уважи това искане и наложи на момчето мярка надзор от инспектора при детска педагогическа стая. В събота Иван Гешев съобщи, че това решение е протестирано и държавното обвинение държи момчето да остане в ареста.

Няма и 48 часа след шоуто на прокуратурата самоличността на момчето вече беше разкрита от жълто-кафяв сайт, чийто екип правеше десант на училището му в Пловдив - разпитваше негови съученици, служителите на фирмата на баща му и публикуваше семейни снимки, на които момчето беше посочено с червена стрелка.

Тази информация може да излезе само от правоохранителните институции и съда.

На този фон призивът, който вътрешният министър Младен Маринов направи в понеделник, изглежда силно закъснял:

"Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло", каза той пред "Фокус".

Търсенето на слава - и от прокуратурата, и от някои медии, ще нанесе непоправими щети. Те ще са не само за живота на младото момче, но и ще затруднят силно противодействието на радикализацията сред младите, т.е. ще донесат повече опасности. Публичният линч, който в момента се изсипва върху детето - истерията от полуистини и лъжи по случая могат да му нанесат тежки травми. Изключително силният натиск върху семейството му и видимите щети от него освен това ще разколебаят който и да е друг родител в подобна ситуация да потърси съдействие от властите, както това се е случило сега.

"Лична трагедия", обобщи прокурор Гешев. От разказаното от него стана ясно, че той се е радикализирал - първо, като е гледал клипове на "Ислямска държава", а после е влязъл в контакт с вербовчик на организацията. Към властите са се обърнали родителите на момчето, които са били притеснени от поведението му. Преди месец те са се свързали с психолози, които са работили с него.

В крайна сметка е проведена полицейска операция, като при претърсването полицията открива няколко самоделни взривни устройства, знаменце на "Ислямска държава" и книгата "Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток" на Лорета Наполеони (изд. "Жанет-45", 2014 г.)

Психологът на детето разказа пред bTV, че е работил с него около месец, след като майка му е потърсила съдействие. По негова преценка детето не се е било радикализирало до степен да извърши терористичен акт:

"Връзката най-вероятно е била съвсем случайна, когато детето е влязло в чата и към него се е закачил вербовчикът. Има две защити в психиката на момчето, съвест и съзнание, които продължават да са в сила при момчето. То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот", казва още психологът Иван Тричков.

Адвокатът на момчето Емил Велинов също е категоричен, че не само не е бил планиран терористичен акт, но и че момчето въобще не е имало намерение да използва устройствата. Пред bТV адвокат Велинов заявява:

"Тези неща стоят там повече от месец. Ако това дете е искало да ги ползва за нещо през това време - щеше. Бил е подведен от човека, с който е разговарял, от чисто любопитство. Нямал е никакво намерение да убива хора. В неговата глава никога не е имало такава мисъл."

Разкриването на самоличността на момчето със сигурност ще затрудни неговата дерадикализация и завръщането му към нормалния живот. Не случайно делата срещу непълнолетни се гледат при закрити врати. Публичната истерия по случая ще бъде огромна тежест за семейството му, което освен с личната си трагедия ще трябва да се бори и със стигмата.

Но вредите са още по-големи. Разплитането на случая става възможно не заради работата на службите и прокуратурата (която Иван Гешев похвали напоително), а заради загрижеността на родителите му. Всъщност семейството и училището са най-сигурната защита срещу радикализация и нейното навременно откриване. Защо - описано е добре в този наръчник на OSCE или в този на ЮНЕСКО.

Семейният кръг и близките са най-важните в деангажирането след това и в превенцията преди. С поведението си властите нарушават несъздадени още мостове.

"По никакъв начин не бива да се допусне самоличността на ученика да бъде разкрита. Ако това се случи, би имало тежки последици за подрастващия, както и за неговото семейство, което, изглежда, се е намесило навреме. Това би могло да компрометира цялостния процес по дерадикализация и подкрепа, която би трябвало да получи момчето, обричайки го на стигма и социална изолация. Също така би могло да има негативни последици върху други деца в риск от радикализация", написаха в позиция от Асоциацията на европейските журналисти - България.

Явно това обаче не е грижа на част от българските власти и медии, които в търсене на рейтинг направиха така, че всеки друг родител занапред ще се замисли дали да потърси контакт с държавата, ако забележи, че детето му се радикализира.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове