Публичните изслушвания по процеса за импийчмънт на Тръмп започнаха с разкрития

Публичните изслушвания по процеса за импийчмънт на Тръмп започнаха с разкрития - картинка 1

Американски топ дипломат заяви, че Тръмп е настоявал за разследване на политически опонент

Ново разкритие в първия ден на публичното изслушване в разследващата фаза от процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Пред законодателите във Вашингтон американски топ дипломат заяви, че Тръмп е настоявал за разследване на политически опонент.

По време на историческото събитие, предавано на живо по основните телевизионни канали, бе изслушан ключов свидетел, който съобщи нова информация в ден, в който не се очакваха изненади. Целта на изслушванията е да се разбере дали президентът е правил опити за оказване на натиск на Украйна да разследва Джо Байдън и неговото семейство.

Американският пратеник в Украйна Уилям Тейлър цитира представителя на САЩ в ЕСГордън Сондланд. Малко след разговора си с президента през юли Сондланд е коментирал че „Тръмп се е интересувал повече от разследванията за Байдън, отколкото Украйна.“

Преди да направи този коментар Сондланд е разговарял по мобилния телефон с Тръмп и разговорът му е бил чут от служител на Тейлър. Служителят е чул президента да пита „за разследванията.“ 

Въпросният служител е Дейвид Холмс. Холмс, който е политическият съветник в американското посолство в Киев ще бъде изслушан от законодателите днес.

Тръмп каза че за първи път чува за този разговор. 

Американският президент настоява, че при разговора си с Володимир Зеленски през юли не е прекрачвал правомощията си. За Тръмп разследването за започване процедура по импийчмънт е „лов на вещици.“

Критиците на Тръмп смятат, че президентът е задържал военна помощ за Украйна като разменна монета за разследване на Байдън, който се състезава за номинацията на демократите за изборите следващата година. Републиканци подчертават, че помощта е била задържана от опасения за корупция в страната.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове