Пулсът на българското кино

Пулсът на българското кино - картинка 1
Снимка: actualno.com

Талантът винаги се възнаграждава!

Добрите новини трябва да се разпространяват, нали така? На фона на всичко лошо в ежедневието ни имаме нужда да прочетем и научим нещо наистина хубаво. Е, следващата информация е такава:

Българският късометражен филм “Пулс” e селектиран в програмата за късометражно кино на филмовия фестивал в КАН, който ще се проведе от 11 – 22 май тази година, информира „actualno.com”. Филмът е дело на младия режисьор Даниел Делчунков, с който той се дипломира във НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” с преподавател едно от най-сериозните имена в Българското кино - Академик Людмил Стайков.

“Късометражното кино е основно фестивално кино и то не може да бъде комерсиално. Eдинствените му постижения могат да бъдат участия във фестивали и награди. За това считам селектирането на филма в Кан за не малко постижение, особено за дипломна работа” - споделя развълнувано младият режисьор.

“Пулс” ни поставя пред тежката тема за евтаназията, занимава ни и разисква трудни въпроси, но оставя отворен финал, а изборът - във всеки един от нас. Tемата е трудна и нетипична за млад човек, което дава допълнителна стойност и отличава филма пред останалите ленти. За силното внушение допринасят и отлично заснетите емоционални сцени на военни възстановки, истинска рядкост за дипломен филм.

Рядкост са освен по финансови причини, така и поради липсата на опит за създаването им, организацията им, пресъздаване на епоха, зрялост.

Темата с евтаназията или правото да умреш, е сред най-разискваните и актуални теми в Европа през последните години. В момента тя е разрешена в Швейцария, Япония и някои американски щати, но от гледна точка на християнството е тема табу, тъй като самоубийството се счита за най-голям грях. У нас почти никой не говори за това.

Какво друго може да кажем освен едно голямо „Браво“!

В България има много талантливи хора, които за съжаление, държавата не подпомага. Но тази новина е пример затова как талантът винаги бива забелязван и рано или късно - оценяван. Знаете ли сред българите има талантливи хора със свежи идеи, особено когато става дума за кино. Проблемът е в това, че в България пари за изкуство и култура не се дават и оттам тези хора не успяват да се докажат. Но, какво се учудваме, все пак живеем в страна, където масово младежите слушат чалга.

Важното е, че имаме все още таланти като Даниел Делчунков, който успява да пробие и да прослави името на страната ни! Пожелаваме му успех!

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове