"Путин е прав за Крим!"

"Путин е прав за Крим!" - картинка 1

Това заяви бившият съветски президент Михаил Горбачов

В интервю за „Sunday Times“ съветският лидер Михаил Горбачов заяви, че ако се бил оказал в подобна ситуация по отношение на Крим, щял да направи точно същото като Путин.

"Винаги съм защитавал свободно изразената воля на хората, а мнозинството в Крим искаше полуостровът да се присъедини към Русия”, подчертава Горбачов.

"Единствената причина, поради която нямаше да анексирам Крим, ако бях на власт, е защото Съветския съюз щеше все още да съществува и Крим би бил част от него".

Горбачов признава, че с Путин са на едно мнение и по друга важна тема - за разпадането на СССР. В едно свое изказване през 2005 руският президент казва, че крахът на СССР е "най-голямата катастрофа на 20 век". Горбачов също споделя тази оценка.

Горбачов уверява, че не бяга от отговорност за разпада на СССР. "Исках само да го реформирам, но никога не съм се стремил към разпада му. Съжалявам, че тази велика страна с огромни възможности и ресурси изчезна. Честно казано, ако бях още на власт, тя щеше да продължи да съществува. Повечето руснази мислят като мен, те не искат да връщат СССР, но съжаляват за разпадането му. Истината е, че ако бях останал на власт, той щеше да продължи да съществува".

На въпрос на интервюиращия Марк Франкети как се отнася към това, че продължава да е много по-популярен и уважаван по света, но не и в Русия и защо хората продължават да не го разбират, Горбачов отговаря:

"Ще ме разберат. Един  ден ще бъде разбран. Бъдете спокойни".

По повод действията на САЩ по отношение на СССР и Русия той казва: „ Те не бяха искрено заинтересовани да помогнат Русия да се превърне в стабилна и силна демокрация.

Горбачов смята, че лидерите на САЩ и Русия не правят достатъчно, за да подобрят и сближат отношенията между двете страни. Той казва, че когато с Роналд Рейгън са тръгнали по пътя към сближението, за двамата е било много по-трудно. Той се връща към първата им среща в Женева през 1985 г. и казва:

"Когато ме запитаха за първите ми впечатления от американския президент, аз казах: предупредиха ме, че той е ястреб. не, той е още по-лошо, той е истински динозавър".

На свой ред тогава Рейгън нарича Горбачов "твърдоглав болшевик". При следващата им среща Горбачов казва на Рейгън. "Аз не съм ученик, не ми се прави на учител. Нито пък съм на подсъдимата скамейка, а ти си ми съдия. Престани да ме поучаваш. Ако се отнасяме един към друг като като равен с равен, с взаимно уважение ще можем да постигнем много. Ето така започнахме. Много много трудна битка. Но постигнахме наистина много" - казва Горбачов.

"Ние сложихме край на заплахата от ядрен Армагедон" - продължава Горбачов "Но за това е нужен диалог, ето това днес липсва в отношенията между Русия и САЩ".

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове