Путин извърши сериозни кадрови промени

Путин извърши сериозни кадрови промени - картинка 1

В президентския указ, подписан от Путин в събота, не се посочват причините за уволнението на осем високопоставени служители на правоналагащите органи и назначаването на 12 други

Президентът на Русия Владимир Путин извърши кадрови промени в някои федерални органи, предаде ТАСС, като цитира съобщение на официалния президентски портал за правна информация, предаде БТА. Сред освободените от длъжност са първият заместник-председател на Следствения комитет на Руската федерация Василий Пискарев и заместник- председателят на СК Юрий Нирков.


В президентския указ, подписан от Путин в събота, не се посочват причините за уволнението на осем високопоставени служители на правоналагащите органи и назначаването на 12 други, но, както отбелязва "Файненшъл таймс", това става по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за укрепване на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин.


С указа също така се назначава Игор Краснов, известен следовател, отговарящ за разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов, за заместник-председател на СК. Сред уволнените са също Дмитрий Неклюдов, заместник-министър на вътрешните работи за Република Крим, отговарящите за транспорта в два федерални окръга и шефовете на две управления на Федералната служба за изпълнение на наказанията - в Москва и Свердловска област.


Промените се тълкуват и като подготовка за парламентарните избори през септември и президентските през 2018 г. Британският вестник припомня, че в събота с указ бе назначен бившият финансов министър Алексей Кудрин за заместник-шеф на президентския Икономически съвет. Макар и очаквано, назначението бе потвърждение, че Кудрин - един от най-дългогодишните довереници на Путин, засилва влиянието си. Според "Файненшъл таймс" някои от уволненията изглеждат свързани с обществено недоволство от поведението на конкретни личности. Copwatch.ru - група наблюдатели, които документират случаи на полицейско насилие и корупция, похвали смените на шефовете на затворите в Москва и Свердловска област, припомняйки стари скандали. "Има надежда за положителна промяна", заяви групата.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове