Путин остава завинаги

Путин остава завинаги - картинка 1

Първи резултати от референдума в Русия

73,55 процента от руснаците подкрепят исканите от президента Владимир Путин конституционни реформи, включително възможността той да остане на власт до 2036 г., сочат публикувани частични резултати от приключилия в Русия референдум.

 

При обработени 26,55 процента от избирателните секции данните са следните: 73,55% са гласували "за" конституционните промени.

Към 17:30 ч. московско време избирателната активност за цялата страна е 63%, сочат официалните данни от руската ЦИК.

За да се насърчи избирателната активност, днес е неработен ден в страната, паркирането в Москва през деня беше безплатно, освен това за гласуващите в столицата има томбола, наречена "Милион награди".

Последните секции затвориха днес в 20 ч.

Защо Путин бетонира властта си с референдума?

Конституционните промени, които руският парламент и Конституционният съд вече одобриха, предвиждат още повече власт за Путин.

 

През 2024 г. изтича неговият четвърти президентски мандат, но след приемането на поправките в Конституцията на Русия досегашните мандати се нулират. Следователно той може да се кандидатира за още два последователни шестгодишни мандата и да управлява до 2036 г.

Последните президентски избори в Русия бяха през март 2018 година - на тях Путин взе 76,69 % от гласовете.

Конституционната поправка, предвиждаща нулирането, беше предложена през март тази година от депутата и бивш космонавт Валентина Терешкова.

Уловката на вота

На референдума, който приключва днес, руснаците гласуват за конституционните промени в пакет, а не точка по точка.

Така въпросът за президентските мандати е в пакет с още редица законови изменения - за доминация на руското право над международното, за затвърждаване на "традиционните семейни ценности", за забрана висшите чиновници да имат банкови сметки в чужбина и т.н. 

Същевременно независимо проучване на изследователската група на социолога Сергей Белановски, проведено в периода 18-24 юни сред 1267 респонденти, показва, че едва 24% са съгласни досегашните президентски мандати на Путин да се нулират. 76% от респондентите не искат Путин да бетонира властта си за 16 години напред.

Според независимия "Левада център" нивото на доверие в Путин към момента е 25%, докато през ноември 2017 г. достигаше 60%.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове