Путин отново пристига в Турция, за да обсъди с Ердоган Сирия и Ерусалим

Путин отново пристига в Турция, за да обсъди с Ердоган Сирия и Ерусалим - картинка 1

След това Путин ще отпътува за Египет за среща с колегата си Абдел Фатах ас Сиси

Руският президент Владимир Путин ще посети Турция за втори път за последните няколко месеца, за да обсъди отново с турския си колета Реджеп Тайип Ердоган развитията в Сирия. На дневен ред този път ще е обстановката след решението на американския президент Доналд Тръмп да премести американското посолство в столицата на Израел Ерусалим, посрещнато с гневна реакция сред мюсюлманските лидери, с несъгласие от на европейските и с протести от мюсюлмани в редица държави.

Кремъл потвърди новината в петък, докато за нея съобщиха и източници от турското президентство, съобщава dnevnik.bg. Според властите в Москва, освен "международни проблеми" ще се обсъдят "преди всичко" и "енергийни проекти" (за каквито те си говориха и на предишната си среща в Турция през септември)
Ердоган и Путин разговаряха по телефона в четвъртък, когато се съгласиха, че американското решение да премести посолството в Ерусалим ще има неблагоприятни последици за мира и стабилността в региона и изразиха безпокойство от случващото се.

По въпросите, свързани със Сирия, Путин, Ердоган и иранският им колега Хасан Рохани договориха в Сочи преди броени седмици провеждането на "народен конгрес" за решаването на бъдещето на Сирия догодина. Точните обстоятелства около него би трябвало да се обсъдят окончателно на осмия кръг преговори на режима, опозицията и международната общност в Женева, който беше прекъснат за дни заради отпътуването на делегацията на президента Башар Асад (тя се завърна в Женева в края на миналата седмица).

След това Путин ще отпътува за Египет за среща с колегата си Абдел Фатах ас Сиси.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове