Путин: Сега Румъния ще научи какво е да си под прицел

Путин: Сега Румъния ще научи какво е да си под прицел - картинка 1
Путин: Сега Румъния ще научи какво е да си под прицел - картинка 2
Путин: Сега Румъния ще научи какво е да си под прицел - картинка 3
Путин: Сега Румъния ще научи какво е да си под прицел - картинка 4

Руският президент е на посещение в Гърция и оттам коментира разполагането на американски ПРО в северната ни съседка

Русия ще бъде принудена да отговори на разполагането на американската система за ПРО в Румъния. За това е заявил руският президент Владимир Путин по време на съвместната пресконференция с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас, предава "Европейская правда".
Според Путин, в установките на ПРО могат да бъдат поставени ударни комплекси, за което е нужно само да смени програмното оборудване. „Да се замени една ракета за друга не представлява никакво усилие. Никой няма да го забележи. Дори и румънците“, отбеляза Путин.

„Ако вчера тези части на Румъния не знаеха какво е да си под прицел, то днес на нас ни се налага да проведем определени действия, за да обезпечим нашата сигурност.

Повтарям, това са ответни действия. Ние не предприемаме никакви първи стъпки“, коментира руския президент.

Днес е вторият ден от визитата на руския държавен глава Владимир Путин си в Гърция. Той ще посети Монашеската република на Атон, предава ORF. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос ще придружава височайшия си гост, съобщава Фокус.
Очаква се на Атон да се появи и руският патриарх Кирил.

Програмата на Путин включва още

празнична литургия, която ще бъде отслужена в чест на хиляда години от присъствието на руски монаси на Атон.

Руският президент Владимир Путин пристигна на двудневно посещение в Гърция вчера. По време на разговорите си с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и с президента на страната Прокопис Павлопулос бяха обсъдени ключови въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, включително и изпълнението на съвместни проекти в областта на енергетиката и транспорта. Особено внимание ще бъде отделено на културното и хуманитарното сътрудничество.

Били са подписани редица документи, в това число и политическа декларация между двете държави за партньорство. Бил е приет и меморандум за разбирателство в областта на регионалното сътрудничество, както и „пътна карта“ за развитието на гръцко-руските отношения в областта на селското стопанство и туризма.
След преговорите Путин и Ципрас проведоха съвместна пресконференция, на която обсъдиха двустранните отношения и положението по света. Руският президент определи преговорите за "съдържателни и обстоятелствени". "Разгледахме широк кръг въпроси на двустранния и международен дневен ред“, заяви Путин.„Ние бяхме единни, че
въпреки въздействието на негативни фактори, руско-гръцките отношения и партньорството между нашите страни ще се развиват“,
добави той. „Що се касае до възможното влияние и какво можем да очакваме от Гърция в диалога ни с ЕС , с Турция и при решаването на сирийските проблеми – преди всичко, ние добре разбираме, в какъв свят живеем и Гърция сама се намира в сложно положение. Ние съвсем не очакваме Гърция да извърши херкулесови подвизи и едва ли Гърция ще изчисти Авгиевите обори на европейската бюрокрация“, заяви Путин. Но Русият президент отбеляза, че Гърция като родина на мислители и философски школи може да допринесе и да повлияе върху вземането на решенията в ЕС, особено ако създава условия за реализация на мащабни регионални проекти. 
„Ние сме готови да реализираме всеки газов проект, но са ни нужни предварителни гаранции. Просто няма да повярваме на разговори, че това ще представлява голям взаимен интерес и пари за това няма да отделим“, заяви той. Руският президент напомни, че Русия не е въвеждала първа икономически санкции по отношение на Запада и в момента, в който той отмени ограниченията и Москва ще направи аналогичното действие.
Той обърна внимание, че
Турция иска възстановяване на отношенията си с Русия, но Москва очаква конкретни действия от страна на Анкара във връзка със сваления бомбардировач Су-24.
Според Путин разрешаването на конфликта в Източна Украйна може да се реши единствено чрез децентрализация на страната. Той напомни, че в съответствие с Минските споразумения трябва да се извършат изменения в украинската конституция. „Става дума за децентрализация. Впрочем, може да използват опита на Гърция“, смята той.
Владимир Путин призова Русия и ЕС заедно да създадат условия, за да се разреши проблемът с мигрантите в ЕС.
На свой ред Ципрас заяви, че не вижда алтернатива на Минските споразумения за постигането на мира в Украйна. Той добави, че диалогът между Русия и Гърция може да доведе до ново равнище отношенията между Русия и ЕС и между Русия и НАТО. Невъзможно е да има архитектура на сигурността в Европа без Русия като съставна част на тази архитектура. Това са принципите ни“, заяви гръцкият министър-председател.
Ципрас отбеляза, че е обсъдил с Путин и ситуацията в Сирия. Според него Атина подкрепя усилията на ООН и мерките, които се предприемат с участието на Русия по прекратяването на бойните действия в страната.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове