Путин: Страни от Източна Европа може да обмислят излизане от ЕС

Путин: Страни от Източна Европа може да обмислят излизане от ЕС - картинка 1

Руска заплаха била "измислица на онези, които искат да трупат капитал от този мит"

Страни от Източна Европа след няколко години може да обмислят възможността да напуснат ЕС. Това смята руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и EurActiv България. Според Путин противоречията вътре в ЕС са се породили заради особеностите на разпределението на данъците.

Значителна част от данъчните средства на водещи страни от Европа отива в подкрепа на тези, които досега не са достигнали определено равнище на икономическо развитие, смята президентът на Русия. По думите му става дума за десетки милиарди евро.

"Към 2028 г. някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. И не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС", обяви руският лидер по време инвестиционния форум "Русия зове!".

Путин определи т.нар. руска заплаха като "измислица на онези, които искат да трупат капитал от този мит, от ролята си на авангард в борбата с Русия, да получават някакви бонуси и преференции, и това е очевидно за всички, за лидерите на водещите европейски страни".

Той посочи, че преди САЩ са казвали на страните в Европа, че ги защитават от съветската заплаха и те трябва да плащат за това.

"Днес това вече не работи. Въпреки всички проблеми с Украйна, със спекулациите около Крим и Донбас, всички прекрасно разбират, че Русия не се кани да напада никого", обяви Путин. По думите му има много съвпадащи позиции за съвместна работа със САЩ.

"Ние сме готови да работим заедно в такава степен, в каквато са готови за същото и нашите американски партньори", посочи руският президент.

Той изрази надежда, че вътрешнополитическите фактори в САЩ, които досега влияят негативно на двустранните отношения, все някога ще престанат да действат. И посочи, че новият му украински колега Володимир Зеленски искрено иска да подобри ситуацията в района на конфликта със сепаратистите в източната част на страната. На въпрос какви са личните му отношения със Зеленски Путин отговори:

"Никакви! Не съм го виждал никога. Разговаряхме по телефона. Струва ми се, че той е симпатичен и искрен човек и иска да промени положението към по-добро, включително и в Донбас."

Колкото до това защо се е разпаднал СССР, Путин коментира, че неефективната икономическа политика е довела до колапс в социалната сфера и оттам – политически последствия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове