Първанов убеден, че пак може да се кандидатира за президент

Първанов убеден, че пак може да се кандидатира за президент - картинка 1

"Опциите са отворени"

"Конституционния текст според нас си има тълкование, което позволява на човек, който е бил два мандата и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново".

Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред журналисти в парламента по повод предстоящите в края на годината президентски избори, предава Офнюз.

Той обаче подчерта, че това не означава, че се кандидатира за държавен глава. "Опциите са отворени", каза той.

Първанов подчерта, че АБВ няма никакво намерение да събира 48 депутатски подписа, за да пита Конституционния съд (КС) дали евентуално може да се кандидатира за държавен глава.

Лидерът на АБВ коментира и нападките към партията му от страната на БСП през последните дни. "Аз чух доста закачки и хапливи реплики в последните дни, но ние ще отговорим с любов - на всяка остра реплика ще подаряваме по една червена роза", каза той.

 

Той беше в парламента, за да разговаря с част от парламентарната група на БДЦ за възможността за обща президентска кандидатура. По думите на Първанов на срещата са били от "Народен съюз", “Движение Гергьовден”, Земеделския съюз "Александър Стамболийски", Обединен блок на труда (ОБТ), „Българска партия либерали“ и ГОРД. На разговорите не са присъствали представители на партия БДЦ (бившата "Лидер") на Христо Ковачки.

"Това е един формат, който си общува от известно време",  каза той. 

Първанов обясни, че разговорите с тези партии не означават, че не са възможни разговори и в ляво. По думите му обаче дори да започне диалог в лявото пространство, то общуването и взаимодействието в центъра ще продължи.

"Това оформяне на третия път, което аз условно наричам движение "Третия път" - това не е име, а наистина е посоката. То е различно от двата полюса, които в момента има в българката политика", обясни той.

На излизане от срещата Румен Йончев ( "Народен съюз") определи Първанов като "една много силна кандидатура за президент". Първанов благодари и заяви, че оценява "това, което казват нашите приятели и партньори". 

Лидерът на АБВ обясни, че с партиите от днешната среща щели да имат общи законодателни инициативи. "Ще продължим да реализираме още политически  инициативи на отделните партии заедно

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове