Първи данни от българската апаратура за мисия "ЕкзоМарс"

Първи данни от българската апаратура за мисия "ЕкзоМарс" - картинка 1

Българският космически апарат "Люлин", монтиран на борда на ракетата

Пристигнаха първите данни от българската апаратура на борда на руската ракета"Протон - М", която излетя за Марс на 14 март 2016 г. от космодрума Байконур. Това съобщават от БАН.

Апаратът функционира нормално във всички предвидени режими на работа.

Той е част от европейската мисия "ЕкзоМарс", която трябва да осигури първата човешка мисия на Червената планета и измерва количеството радиация, на което ще бъдат подложени космонавтите.

Получените данни за радиационните условия в междупланетното пространство на разстояние около 7.5 милиона километра от Земята показват средна измерена доза от галактичните космически лъчи 15 микрогрея в час, средният поток частици е 2.9 на квадратен сантиметър за секунда. Информацията говори, че дозите радиация, на които ще са изложени космонавтите при бъдеща мисия, ще са на границата или ще я надвишават. Предстои да бъде изработена защитата на екипажа, който ще пътува на мисия до Марс две или три години.

Българският космически апарат "Люлин", монтиран на борда на ракетата,

е създаден от Института за космически изследвания и технологии при БАН, се подчертава в информацията.
До 24 април т.г. е предвидено да се завърши тестването и въвеждането в експлоатация на всички системи на спътника TGO и да започнат периодични научни изследвания. Очаква се ФРЕНД и дозиметърът Люлин-МО да работят по време на целия етап на прелитане до Марс.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове