6-ти май - паметна дата и за Северна Корея

6-ти май - паметна дата и за Северна Корея - картинка 1
Снимка: reuters.com

Първи конгрес на управляващата партия от 40 години насам

Северна Корея откри в петък първото си голямо политическо събитие от близо 40 години - конгрес на управляващата единствена партия, предназначен да потвърди абсолютната власт на лидера Ким Чен-ун, съобщи Франс прес, цитирана от "mediapool.bg".

Хиляди делегати пристигнаха в Пхенян, за да присъстват на Седмия конгрес на Корейската трудова партия в импозантния Дворец на културата "25 април". 33-годишният Ким Чен-ун още не е бил роден по времето на последния такъв форум през 1980 година.

Официалните севернокорейски медии използваха днешния повод, за да възхвалят военните успехи на страната след ядрения опит от 6 януари и изстрелването на балистични ракети, като свидетелство за "величието и престижа" на КНДР като ядрена и космическа държава, притежаваща водородна бомба -"статут, който няма да се промени", независимо дали международната общност го "признава или не".

Стотината чуждестранни журналисти, поканени да отразяват събитието, бяха докарани с автобус, но не бяха допуснати да влязат в Двореца на културата "25 април", съобщи Асошиейтед прес.

reuters.com
Снимка: reuters.com

Фотографите и операторите бяха допуснати на 200 м разстояние от сградата, украсена с червени знамена и гигантски портрети на двамата покойни лидери - Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун, и Ким Ир-сен, основателя на династията.

Държавната телевизия не предава пряко събитието и посвети сутрешните си емисии на архивни репортажи за успехите на партията и патриотични концерти.
Междувременно стана ясно, че в Пхенян е спрян интернетът, включително и на дипломатическия квартал.  Явно това е опит да се ограничи изтичането на информация от страната към света за обстановката около конгреса.
/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове