Първите електрически автобуси ще тръгнат в София до края на годината

Първите електрически автобуси ще тръгнат в София до края на годината - картинка 1

Плановете са превозните средства на ток да заменят всички дизелови автобуси по определени линии

До края на годината в София ще тръгнат първите 20 електрически автобуса, съобщи на организираната от вестник "Капитал" конференция "Електрическата мобилност и бъдещето на градската мобилност" заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Плановете са превозните средства на ток да заменят всички дизелови автобуси по определени линии.

Електробусите ще са на батерии, като ще могат да изминават до 400 километра на ток при цена на "горивото" 18 лева на 100 километра. При дизелов автобус, цената е 80 лева за изминаване на същата дистанция.

За момента плановете на Столичната община са да купи общо 30 електрически автобуса. През 2016 и 2017 година общината тества пробно модели на ток на различни производители, като сред тях имаше и такива, получаващи ток от кондензатори, а не от батерии.

Евгени Крусев припомни, че общината има план за изграждане на 64 нови зарядни станции, като на нея са посочени местата, където има техническа възможност те да бъдат направени. Проучва се и чуждия опит в изграждането на общинска услуга за споделена мобилност.

Зам.-кметът посочи, че основен акцент в стратегията на София за намаляване на замърсяването на въздуха е пускането на третия метродиаметър. С неговото завършване подземната железница ще се ползва от половин милион души. В същото време трафикът ще намалее с 10% в целия град и до 30 на сто в зоните, покрити от метрото.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове