Първото къпане на мъниците

Първото къпане на мъниците - картинка 1

В няколко стъпки и бебчо е чист!

Да изкъпете малкото си новородено бебче сигурно ви се струва като много трудна задача отначало. А всъщност е лесно и приятно - стига да знаете как да го направите.

Стъпка 1. Изберете време, когато бебето не е гладно или изморено, за да не бъде раздразнително. Уверете се, че в банята (или в помещението, в което ще го къпете) е топло. Пригответе всичко, което ви е нужно, предварително. 

Стъпка 2. Напълнете ваничката до около 15 см дълбочина с топла вода (около 37 градуса по Целзий). Използвайте китката или лакътя си, които са по-чувствителни, за да тествате водата. 

Стъпка 3. Лекичко наведете бебето, докато го поставяте във ваничката, придържайте главичката, вратлето и телцето му с едната ръка. Използвайте свободната си ръка, за да го измиете внимателно. 

Стъпка 4. Най-добре е да къпете новороденото само с вода първите дни, колкото и да се изкушаваш да добавиш други продукти. Ползването на тоалетни принадлежности толкова скоро може да изсуши чувствителната кожа или да доведе до екземи. 

Стъпка 5. Винаги къпи бебето от горе на долу и от предната част на телцето към задната. Така ще избегнете нежелани инфекции. Внимателно почистете личицето и гениталиите на мъничето.

Стъпка 6. Позволете на бебчо да си разплисква вода на воля. Така то ще научи, че къпането е забавно.

Стъпка 7. Внимателно го вдигнете от водата и го увийте в мека, топла хавлийка. Гушнете го, за да се стопли по-бързичко. Тази прегръдка е чудесна за вашето емоционално обвързване!

Стъпка 8. Внимателно подсушете бебето, като отделите внимание на гънките на дупето, вратлето, пръстчетата на краката и ръцете, както и зад ушните миди - на тези места нежната кожа е по-предразположена към подсичане.

Стъпка 9. Къпането всеки ден не е задължително, но винаги действа релаксиращо на бебето. Говорим за къпането - не за хигиенното почистване при смените на еднократните пелени.

Стъпка 10. Контактът на бебето с вашата кожа засилва усещането за вашата изключителна връзка.

Наслаждавайте се на тези първи невероятни мигове. И не се бой - бебетата са далеч по-издръжливи, отколкото изглеждат :)

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове