На кои храни да наблегнем, за да запазим доброто си зрение
Много често хората приемат доброто си здраве за даденост и се замислят за очите си чак когато започнат да им създават проблеми. Зрението е изключително важно – благодарение на него успяваме да възприемем заобикалящия ни свят и да се радваме на хубавите неща, които ни предоставя животът.
Грижата за очите е комплексна, а важна роля в нея играе и правилното хранене. То може да ви помогне да защитите очите си от различни болести и да запазите зрението си непокътнато. Ето кои са най-добрите и вкусни помощници в тази задача:
Моркови – помните ли как навремето майка ви често повтаряше колко са важни морковите за очите?
Е, била е права. Морковите са най-популярната храна за здрави очи, тъй като изобилстват от витамин А, който може да ви предпази от кокоша слепота и е необходим за здравето на очната ретина. Хрупкавите моркови съдържат антиоксиданти, бета-каротен, ликопен и лутеин – вещества, които намаляват риска от макуларна дегенерация и катаракта (по-известна като перде).

Сьомга и сардини – яжте по-често риба, ако искате да запазите доброто си зрение.
Тя е особено полезна за очите поради факта, че е богат източник на омега-3 мастни киселини, чиято редовна консумация защитава малките кръвоносни съдове, които се намират в очните ябълки. Яжте риби като сьомга, херинга или сардини поне 2 пъти седмично.


Други храни, които са полезни за вашите очи: тиква, домати, зеле, лук, мляко, авокадо, папая, кайсии, лимони, портокали, черен шоколад, стриди.
Всичко, което ядем, влияе на тялото ни. Дали ефектът от храната ще бъде позитивен или негативен, зависи единствено от нас и от избора, който ще направим.
/29