Янев: Кабинетът прави всичко възможно да избегне локдаун

Янев: Кабинетът прави всичко възможно да избегне локдаун - картинка 1

"Информациите за въвеждане на локдаун са противоречиви, тъй като сме в предизборна обстановка и темата се използва политически."

Всички усилия, които предприема служебният кабинет, са да не се стигне до локдаун, това е крайна мярка, която искаме да избегнем. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в интервю на жива за рубриката "Властта говори" на фейсбук страницата на МС, предават от news.bg.

Всички усилия са в тази посока, затова се работи от първия служебен кабинет.

Информациите за въвеждане на локдаун са противоречиви, тъй като сме в предизборна обстановка и темата се използва политически. В момента се налагат нов тип мерки, категоричен бе премиерът. Той уточни, че зеленият сертификат е именно комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост и по този начин се търси възможността за ограничаване на заразените и по-малко предаване на инфекцията.

Първите данни са, че процесът е на овладяване на разпространението на заразата, може би вървим към плато. Добрата новина е, че след приемане на последните мерки - 50 000 - 60 000 души се тестват на ежедневна база и съответно могат да се вземат адекватни мерки, обясни Янев.

Обявяването на допълнителни мерки може за много хора да изглежда закъсняло -"Съгласен съм, че е кратък срокът за предупреждение и самокритикувах кабинета затова, но стремежът е държавата да е максимално отворена, но да не се пренебрегват мерките за здравето на хората", поясни Стефан Янев и увери, че властта не задължава никого да се ваксинира.

За въвеждането на зеления сертификат категорично няма натиск отвън, но премиерът уточни, че такъв се прилага в много европейски страни. МЗ заедно с медицински специалисти в момента работи за това да се разширяват условията за издаване на зеления сертификат - до средата на другата седмица се очаква да имат яснота. Проучват се и тестове, които измерват антитела, не са еднозначни обаче медицинските познания по света. Има такава практика и в Австрия, и в Швейцария, но се проучва, съобщи Янев.

Относно това дали ще се върнат учениците от 1 до 4 клас в училище: Алтернативата на присъствено обучение - онлайн, не е добрият начин за учене, както и за социализацията, затова всички тези теми са на вниманието ни. Цяло лято усилията са били учебната година бъде присъствена, така и започна във всички училища, но тенденциите от средата на септември на заболеваемостта са негативни и се стигна до дистанционно обучение. Какво се прави сега - допълнително тестване с щадящи тестове, за да се гарантира, че децата ще учат в безопасна среда.

Утре предстои отварянето на офертите за типа тестове и Стефан Янев предполага, че следващите 10-ина дни децата ще се върнат в класните стаи. Той също не се ангажира с точна дата за връщането в училище - нужно е да се извърши организацията на процеса. Янев успокои родителите, че ще имат право на избор и ще могат да оставят децата си в онлайн обучение.

Задължителна ваксинация няма да се въвежда за когото и да е в България, каза премиерът в отговор на въпрос ще се задължат ли учителите и администрацията. Ако някой работодател си е позволил да постави такива условия към служителите си, това не влиза в държавни норми, дадени от правителството. С това трябва да се занимае Инспекцията по труда, коментира премиерът.

Отделни министерства са готови със статистиката колко от администрацията е ваксинирана и тя ще се публикува страниците им, за МС - тази картина не е готова, но другата седмица ще има данни колко са ваксинираните, включително с втора игла. От МОН се знае, че 40% от учителите са ваксинирани, поясни Стефан Янев.

Ако се допусне развитие на пандемията, значи влошаване на икономическата свобода, каза Янев. В тази връзка той направи призив към българското общество - да се спазват мерките, не да се измислят нови мерки. Сега ситуацията е такава, че трябва да се въведат нови мерки, но се надявам след седмици да не е необходим сертификат, но да се спазват дистанция и всички останали мерки, коментира той.

Болниците

10 000 ковид легла има в страната, над 930 са за интензивно лечение - по отношение на първите не е необходимо да се търси увеличаването им. За интензивните легла - в момента са достатъчни, но се търсят нови възможности. Следващите седмици ще има между 60 и 100 нови легла, за което вчера в МС се е състояли и работно съвещание. Системата работи в предсказуеми граници, проблемът обаче е с човешкия капитал в здравната система - лекари, сестри, санитари -те са на предела на силите си, в един момент може да има осигуреност, но да нямаме специалисти да приемат болните, прогнозира Стефан Янев.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове