Япония и ЕС подписаха "историческо споразумение" за свободна търговия

Япония и ЕС подписаха "историческо споразумение" за свободна търговия - картинка 1

Япония отменя митата за 94 процента от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо

Япония и Европейският съюз подписаха днес "историческо споразумение" за свободна търговия, което ще позволи да бъде сформиран икономически блок с брутен вътрешен продукт (БВП), равняващ се на близо 30 процента от световния, информираха световните агенции, цитирани от БТА.

Церемонията се проведе в резиденцията на японския премиер Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха председатeлите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава dnevnik.bg.

Според подписания документ Япония отменя митата за 94 процента от стоките от ЕС, включително европейски сирена, вино и свинско месо. ЕС премахва митническите тарифи за 99 процента от стоките, внасяни от Япония, като автомобили и битова електроника.

Тези промени обаче ще станат след съответно осем и шест години след влизане в сила на договора. Очаква се споразумението да бъде ратифицирано през март догодина, когато Великобритания напусне ЕС.

Първоначално споразумението трябваше да бъде подписано по-рано този месец, но японският премиер отмени пътуването си до Брюксел заради бедственото положение в Югозападна Япония, предизвикано от изключително силните валежи. Над 200 души загинаха заради наводненията и свлачищата, припомня АП.

И двете страни приветстваха сделката, която ще обхване една трета от световната икономика и над 600 милиона души. Тази голяма стъпка към либерализирането на търговията бе обсъждана от 2013 година, но подписването беше отлагано във времето заради търговските конфликти между Китай и ЕС.

Япония е вторият най-голям търговски партньoр в Азия на ЕС след Китай, съобщава ДПА. Традиционно Япония продава далеч повече стоки на пазара на ЕС, отколкото обратното.
В последните години отношенията между азиатската страна и ЕС станаха по-балансирани, но Европейската комисия все още описва Япония като "страна, където правенето на бизнес или инвестирането често могат да се превърнат в предизвикателство заради характерните особености на японското общество и икономиката." Япония често е критикувана, че все още не отваря достатъчно пазарите си, особено този на земеделски стоки, заради противопоставянето на мощното фермерско лоби в страната.

През 2017 година Япония е продала на ЕС стоки за 68.9 милиона евро (81 милиона долара), докато износът на съюза за Япония е бил за 60.5 милиона евро, според публикуваните от ЕС данни.

Японският износ за ЕС се състои преди всичко от машинни части, превозни средства, оптични и медицински инструменти, както и химикали. Износът на ЕС за Япония е доминиран от превозни средства, машинни части, оптични и медицински инструменти, както и фармацевтични продукти. Търговията с услуги е значително по-слаба, с износ на японски услуги за общо 18 милиарда евро през 2016 година (последната година, за която Еврокомисията е публикувала данни) и услуги от ЕС за Япония за 31 милиарда евро. ЕС е инвестирал 82.8 милиарда евро в Япония през 2016 година, докато японските инвестиции за ЕС са били общо 205.7 милиарда евро.

Според мнозина експерти все пак пактът има предимно символично значение, отбелязва японският бизнес всекидневник "Никей". Основната причина за ускоряване на преговорите миналата година бе засилването на протекционизма. Япония и ЕС, най-вече Германия, са икономики, задвижвани от износа и вярват в свободната търговия. Споразумението се оценява като решително потвърждение на основаващата се на правила система на международната търговия, посочва изданието.

Отстъпките, които Япония предложи на ЕС в селскостопанския сектор са удар за американските фермери, които отдавна се надяваха да се възползват от отваряне на японския пазар, допълва "Никей".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове