Яфо – градът на българските евреи

Яфо – градът на българските евреи - картинка 1

Днес ще Ви отведем в израелския град Яфо, който става роден за хиляди български евреи

В две поредни седмици Ви разказахме историята на българските евреи по време на Втората световна война. 

Ще ви разкажем за Яфо...Но първо ще започнем с малко история. Българските евреи започват да се преселват в Близкият изток и да живеят на територията на британския протекторат Палестина още в началото на миналият век, след публикуването на научният труд „Еврейската държава” на Теодор Херцел, в която авторът призовава всички евреи по Света да се завърнат в „Обетованата земя”. Най-голямата група, тъй наречената Първа Алия (вълна на преселение) е от около 43 961 души, които напускат пределите на България, по времето и след края на Втората Световна война, като се установяват в новосъздадената през 1948 г. еврейска държава – Израел. Основните групи са концентрирани в градовете Тел Авив – Яфо, Бат-Ям, Ришон ле–Цион, Лод, Хайфа, Ейлат и др.

Към началото на 2010 г., не съществува точна статистика за числеността на българската еврейска общност в Израел.

Най-голям брой изселници е съсредоточен в областта Дан, която включва градовете Тел Авив - Яфо, Ришон Ле Цион, Бат Ям, Холон, Рамла и други. Българската еврейска диаспора е съставена от първа и втора алия, техните деца и внуци, родени на територията на Израел.

В град Тел Авив, който е разположен в централен Израел, на брега на Средиземно море, се е заселила най-голямата българска еврейска общност в Израел. Яфо е древно селище, след 1950 г. населено почти изцяло с български евреи. Поради непрекъснато нарастващият брой на преселниците се е превърнал в квартал на Тел-Авив.

След преселването им на израелска земя, българските евреи създават своя общност в Яфо, пък и не само там. Само за няколко години те успяват да изградя една „малка България“ в Израел. Създават се магазини, чиито надписи са изцяло на български. Яфо дори има и свои български футболен отбор, който съществува и до днес. Ето, още каква култура се изгражда от българските евреи:

„Йехуд олей Булгария” – Съюз на българските евреи /СБА/ е най-голямата организация на българските евреи в Израел. Създадена е през 1946-47 година, непосредствено след голямата вълна имигранти от България, съгласно сключената спогодба между двете държави. Официално организацията е съдебно регистрирана през 1980 г. Получава субсидии от държавата като сдружение с нестопанска цел. Съюзът подържа тесни контакти с организацията на евреите в България „Шалом”. Една от главните цели на организацията е подпомагане на новодошлите имигранти за приспособяването им към условията на живот в Израел. Съюзът на българските евреи подпомага развиването на културна дейност. Ежегодно организира концерти, посветени на 24 май - Деня на българската писменост и култура. Под егидата на организацията функционира Клуб на писателите на български, иврит и ладино, „Керен Ор”.

Български културно-информационен център в Израел (БКИЦИ) е създаден от емигранти, пристигнали в Израел през деветдесетте години, натрупал е опит в осъществяването на културни проекти в Израел. БКИЦИ е неправителствена организация, която популяризира българските културни традиции и постижения в Израел. Дейността на центъра е насочена към българските евреи, живеещи в Израел, но и всички останали израелски граждани, желаещи да се запознаят с нови и интересни културни традиции. Работи в пряко сътрудничество с Посолството на Република България в Израел. Центърът има задачата да насърчава развитието и поддържането на културно сътрудничество между България и Израел. Да популяризира българската култура и изкуство чрез организиране, подпомагане на български творци, дейци и изпълнителни живеещи там. Организиране на мероприятия за българската еврейска общност в Израел по повод национални празници, събития и други.

Вестник „Алия. Бг” е електронно издание на български език, който функционира от 2009 година. Той е плод на частна инициатива на група български еврейски емигранти. Възникнало е от необходимостта на българските евреи в Израел да имат своя медия. Изданието има регионално-информационен характер. Основната му цел е да подпомага интегрирането на българските евреи в Израел, да стимулира комуникацията в българската еврейска общност, да посредничи на българските евреи пред различни институции в Израел и България, да ги запознава с нови закони, нормативни актове, спогодби.

Дружество за приятелство с България което е създадено от българските евреи в Йерусалим. То е активно в контактите си с официалните институции на Израел. Съществуват и други организации, които към момента са с позатихнали функции – „Глобус репортер” двуезично електронно издание; Българо-израелска търговско промишлена палата; Български културен институт; Дом за възрастни хора, дошли от България „Жак Асеов”.

Българското училище е към Българския културно-информационен център /БКИЦИ/. Учебните занятия се провеждат два пъти седмично по 1 час и 30 минути. Обучават се 19 деца на възраст от 6 до 10 години. През 2009 г., ДАБЧ оказва активна подкрепа за създаването на Българският културно-информационен център в Израел. Направени са дарения от книги и помагала за започване на дейността му. В по-късен период са закупени учебници за българското еврейско училище, което центърът съвместно с българското посолството създава.

След като се изселват българските евреи в Израел, те създават една общност, спазваща българските традиции и обичаи. Другата седмица ще разберем как точно го правят.

 

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове