Явор Божанков: Кое е връщане към нормалността? Фалшиви новини, очерняне и купуване на гласове!

Явор Божанков: Кое е връщане към нормалността? Фалшиви новини, очерняне и купуване на гласове! - картинка 1

Депутатът и кандидат за кмет от БСП в Горна Оряховица твърди, че компромат срещу него е променил изборните резултати

Депутатът и кандидат за кмет от БСП в Горна Оряховица Явор Божанков разказа пред бТВ за начина, по който са протекли изборите в града, за очернянето му и купуването на гласове.

"Поканиха ме в полицията по сигнал, който в последствие се оказа фалшив. Още на входа ме посрещна жена с камера и микрофон, която ме попита какво мисля за купуването на гласове. Показаха ми сигнала, който гласеше, че човек е принуждаван с шамари да гласува за мен. По-късно стана ясно, че сигналът е изпратен от имейл на човек с открадната самоличност и такъв сигнал никога не е имало. Викането ми в полицията и тази камера и микрофон в районното бяха постановка", съобщи Божанков. 

Той разказа как са се появили статии, че е предизвикал катастрофа, оставил детето си и е организирал гей парад.

"Всичко това целеше един човек с чиста биография да бъде вкаран в калта, за да може избирателят да бъде отвратен и избирателната активност да падне. Ниската избирателна активност е горивото на тази машина", обясни социалистът.

Той допълни, че големият компромат срещу него е пуснат 2-3 дни преди изборите:

"Същата журналистка направи видео с поставени лица в селска кръчма, с трима души, които говорят за купуване на гласове и споменават моето име. По-късно това стана основание тези лица да бъдат задържани. Всичко това беше отразено публично и то повлия на моя резултат. Когато изборите минаха, в съда се оказа, че трите лица са заснети от човек със скрита камера, който е работил по граждански инициативи с моя конкурент от ГЕРБ Добромир Добрев", разказа Божанков.

Въпросният човек е многократно осъждан, последната му условна присъда е от миналата седмица и се оказа, че конкурентният кандидат за кмет го е изпратил да снима, отбеляза Явор Божанков. Той подчерта, че вече е късно хората да разберат истината, защото щетите са налице, а и същите тези камери ги е нямало в съдебната зала, за да отразят какво реално се е случило.

авършвам с протичането на един изборен ден в България. Според мен Алеко Константинов и в най-смелите си предположения в "Бай Ганьо прави избори" не е предполагал, че това може да се случи в модерна България", коментира депутатът.

 

В деня на изборите кандидатът от ГЕРБ е измервал резултатите с две социологически агенции.

"Виждайки, че губи града, в този момент се случи нещо, което съм чувал, че се е случвало през 90-те години, но не съм очаквал да се случи в модерна България. Една частна охранителна фирма, която работи по договор с община Горна Оряховица беше активирана в горнооряховските села и започнаха да обикалят селата с два черни буса, с два мерцедеса и вадеха хората да гласуват. Така се печелят избори през 2019 г. в България", заяви Божанков.

За това деяние е подаден сигнал в прокуратурата, подкрепен с множество снимки.

"Въпреки че имахме множество сигнали, подадени към полицията, не бяха взети никакви мерки.Това е една скована от страх структура, която по-скоро охранява изборния резултат на управляващите, отколкото да се грижи за провеждането на честни избори", отбеляза Божанков.

Той беше категоричен, че тези действия отвращават хората и изкривяват изборния процес.

"Това е удар по демокрацията. Ще търся своите права в съда, но исках да обърна внимание как протича целият този процес, защото премиерът Борисов каза, че това е връщане към нормалността. Кое е връщане към нормалността - силова структура, частна охранителна фирма, месеща се в изборите, МВР, което стои безучастно, фалшиви статии и фалшиви новини. Това не е връщане към нормалността, а отчуждаване на българските граждани от изборния процес", добави Явор Божанков.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове