Явор Гечев: Сметката за грешките във фонд "Земеделие" я плащаме всички

Явор Гечев: Сметката за грешките във фонд "Земеделие" я плащаме всички - картинка 1

Явор Гечев, бивш заместник министър на земеделието с ресор еврофондове

Снимка: podtepeto.com

Политическата отговорност трябва да се поеме от министъра на земеделието!

Съществува реална опасност Европейската комисия да накаже България с финансова корекция на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в размер на около 250 милиона евро, за нарушения при разходването на европейски средства през Държавния фонд „Земеделие“ (ДФЗ). За първи път правителството на Бойко Борисов няма да може да обвини за „спрени пари“ ни Станишев, ни Орешарски. Ако това се случи, какви ще са последицитие?

Потърсихме за мнение Явор Гечев, бивш. заместник министър на земеделието с ресор еврофондове. 

-Какъв ще е ефектът върху кабинета „Борисов 2“? Ще има ли персонални промени и какви?

Това, че ще има загуби се знае от доста време, но все още никой няма представа какво и колко точно ще ни струва това. Документацията по отношение на евентуалните загуби се крие. Странни са атаките във фонда защото,

в цялата картина се губи министерството на земеделието, сякаш то остава от страни, но все пак именно от там трябва някой да поеме политическата отговорност.

Защото във всичко става въпрос все пак за политика.

Какъв ще е ефектът върху сектор „Земеделие“?

Сектора не го касае това, защото тези пари, дефакто ще излязат от държавният бюджет. Това са наши и ваши пари. Тоест един път грешно разплатени, те вече са дадени и съответните хора напрактика са си ги получили.

При какавато и да е корекция, това остава за сметка на държавата и бюджета. И сметката ще я платим всички без да сме земеделци.

Това е жалката история и за това трябава да се търси политическа отговорност. Но както виждаме, в цялото медийно пространство отсъства коментара и мнението именно на тези, които тряба да са отговорни, на минисътра на земеделието и на ресорния зам. министър, защото те са хората, които би трябвало да упражняват контрол и да ръководят дадената програма.

Борисов, вместо да се обяснява дали има или нняма драма в ДФЗ, да излезе и да каже има ли драма в министерството на земеделието.

-Какви са грешките и пороците в управлението на най-големия разпределител на европари в държавата, щом при всяко поредно правителство ДФЗ е „обичайният заподозрян“ за корупционни практики и нарушения в разходването на средства?

Когато аз бях зам. министър с ресор еврофондове, кабинета на мен ми търсеше политическата отговорност. Въпреки това да примомня, че съм единственият зам.министър, който няма загуби по еврофондовете. За това е нужно малко капацитет, експертен потенциал, който в момента липсва, с изцеждане на мнението на експертите, които работят. Но в момента експертите никой не ги пита, защото всичко е въпрос на едно политическо решение и то от хора, които не разбират от тази материя…

Както казва Борисов драми може и да няма на този етап, но скоро ще има.

-Какъв сигнал към европартньорите на България и към потенциалните инвеститори в страната би било поредното спиране на евросредства?

В Брюксел се четът медиите повече, отколкото в България. Ако някой си мисли, че  този конфликт остава невидян от ЕС, жестоко се лъже. Това, което се изнася и с тази конкретика, която излиза за злоупотрреби в публичното пространсто, Брюксел ще ни търси сметка.

Следват тежки одити във времето.

Такива скандали се отразяват на държавата и бюджета след около две години, затова казвам, че сагата ще е дълга и ще има много сериозно дълго продължение и последици. В българското земеделие едва ли има много външни инвеститори, а и това няма значение,  въпроса е след като се усвоят парите, какво става? Въпросът е как се усвояват?  Тоест, ако всеки лев, вкаран в земеделието носи десет лева произведен национален продукт след себе си, това е добре, но в момента не сме свидетели на нищо подобно.

Влизат едни огромни пари в земеделието, всичките браншови организации не са доволни с изключение на няколко такива,

а земeделието си тъпче на едно и също място, което значи че формулата е пообъркана. За това става дума, и въпроса е след моето излизане от министерсвото, кога и защо беше променена програмата? Защото държавата когато промени и една запетайка в някой закон или разпоредба тя значи много.  Аз твърдя, че се промениха нещата за да се обслужат частни интереси в министерсвото, и това е големия проблем.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове