Работа има, работници няма

Всяка втора фирма се кани да наема персонал, двама от трима излизащи от училище заминават в чужбина

9/Пазарът на труда е в патова ситуация. Всяка втора фирма се готви да наема работници, но  специалисти със средно образование практически няма.

За 10 години учениците от професионалните гимназии са намалели с близо 25%. Причината е, че все по-малко ученици избират да учат в такъв тип училище, а в същото време фирмите имат все по-голяма нужда от средни специалисти. Това посочи по време на дискусия за развитие на дуалното обучение в България ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов, цитиран от news.bg.

Сериозен проблем представлява и застаряването на учителите, които работят в професионалните гимназии. Техните умения не отговарят на реалните потребности на бизнеса.

Проучване на Българската стопанска камара показва, че едва около 18,5% от работодателите имат информация за въведеното наскоро в нормативната уредба дуално обучение. Това е проблем, защото идеята на този тип обучение е училищата да подготвят работниците по заявка на бизнеса, а практическите умения по дадената специалност да се получават на място в самото предприятие. Такава е и европейската практика, където бизнесът сам си финансира подготовката на специалисти.

Иначе от БСК очакват през тази и следващата година пазарът на труда да се стабилизира и да се върне на нивата отпреди кризата.

Проучване на компанията за човешки ресурси „Менпауър“ показва, че през следващото тримесечие всяка пета фирма планира да наема хора. Най-мащабни планове имат големите и средните компании от София, Русе, Пловдив и Бургас.

В същото време обаче всяка втора фирма има сериозни проблеми в намирането на ключови кадри – както с висше, така и със средно образование.  По данни на Центъра за оценката на компетенциите дефицит има в 190 специалности от средно професионално ниво - кранисти, оператори, механици, стругари, заварчици …

В същото време по данни на Икономическия и социален съвет, 70% от завършващите у нас средно образование заминават да учат в чужди университети. А докато във фирмите няма кой да работи 900 хиляди българи нямат дори средно образование и повечето от тях разчитат на държавни помощи. Затова бизнесът предлага този „контингент“ да бъде насочен към професионалните гимназии, за да запълни поне част от отварящата се дупка на пазара на труда.

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове