Радан Кънев: Гешев е номинация на ГЕРБ, ДПС и БСП

Радан Кънев: Гешев е номинация на ГЕРБ, ДПС и БСП - картинка 1

В съдебната система се очертава произвол

"Първото интервю на господин Гешев, в качеството му на кандидат за главен прокурор на Република България, е повече от притеснително както от професионална, така и от етична политическа гледна точка. Напълно недопустимо е един висш магистрат, да не говорим за магистрат с възможностите и прерогативите на главен прокурор, да заема ясно политически позиции, да изказва политически становища, още повече предварително да дава дефиниция кой е олигарх, кой - престъпник."

Това заявява евродепутатът Радан Кънев в изявление след интервюто на единствения номиниран за поста на Сотир Цацаров - Иван Гешев, пред БНТ вчера.

 

Кънев е категоричен, че номинацията му е резултат от сговор между ГЕРБ, ДПС и БСП.

"Това е резултат от политическо решение на основните партии, независимо дали те наричат себе си управляващи или опозиционни", казва той.

Кънев предупреждава, че ако кандидатурата на Гешев бъде утвърдена от Пленума на Висшия съдебен съвет и бъде издаден указ от президента, "трябва да сме наясно, че състоянието на върховенството на правото, на правосъдието, на разделението на властите в България ще бъде влошено, а не подобрено. Ще направим голяма крачка назад, а не крачка напред".

"Искам да подчертая - подчертава Кънев, - че в тази ситуация ролята на депутатите в Европейския парламент ще бъде особено важна. Това е моментът, за който много често говоря - когато Европа и европейските институции трябва да са в състояние да защитят българските граждани като европейски граждани както от произвола на техните правителства, така и от произвола, който се очертава в съдебната система.

Аз не мога да кажа за колегите евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, чиито партии подкрепиха целия този модел на развитие на прокуратурата в България, включително в настоящия парламент. Мога обаче да гарантирам, че в нито един момент аз, като представител в Европейския парламент, няма да мълча, когато се погазват правата и свободите на българските граждани."

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове