Радан Кънев: Критично мнозинство от клакьори благодари на здравния министър, че предложил "нещо"

Радан Кънев: Критично мнозинство от клакьори благодари на здравния министър, че предложил "нещо" - картинка 1

Рано е да се каже какво...

Обобщение на тазсутрешните коментари за така наречената  "реформа", предложена от здравния министър, направи Радан Кънев. Проектът бе представен вчера в основната зала на българското европредседателство в НДК с уверението, че по него ще има обществено обсъждане. Въпросният проект нито е внесен за такова по законово установения ред, нито някой посочи краен срок за обсъждането. Това едва ли е най-смущаващо, с оглед факта, че проектът на финансиста Кирил Ананиев предвижда да продължим да плащаме вноски - и на държавата, и на застрахователи, както и да продължим да доплащаме на място, ако искаме да ни лекуват.

 

Здравни загадки '2018:

1) В сутрешните блокове критично мнозинство от клакьори благодари на господин министъра, че е предложил "Нещо". Когато ги питат какво е "Нещо"-то, обаче, казват, че е рано да се каже.

2) Има голям проблем с доплащането в болниците, което е незаконно. 
Решението на проблема е да плащаме на застраховател по още 12 лв. на месец (всъщност много повече, защото държавата ще плаща на застраховател половината пари, от нашите данъци), но ДОПЛАЩАНЕТО ДА ОСТАНЕ. Вече - законно.

3) Възниква въпросът за какво ще плащаме по 12 лв. на месец (всъщност много повече...), след като доплащането остава и се узаконява. 
Отговорът (освен че е рано да се каже, все пак не сме платили още...) е, че от тези 12 лева застрахователите ще плащат на болниците за това, за което и сега НЗОК, без тези 12 лв., плаща на болниците.

4) Ако все пак искаме да НЕ доплащаме, ще трябва да внасяме още едни пари при застраховател, вече доброволно. 
Остава въпросът - ако искаме, случайно, и пенсионерите и децата да не доплащат? Може би държавата ще ги застрахова, доброволно?

5) Оказва се обаче, че болниците ще могат да определят цените на пътеките свободно, над нивата, които НЗОК и застрахователите с 12-те лв. договарят. 
Следователно, напълно възможно е да се застраховаме и допълнително, доброволно, и ... пак да доплащаме. Всъщност, не е "напълно възможно", а е почти сигурно - защото има малко съмнение, че болниците ще съгласуват ценовата си политика...

Малко е объркано, но само на пръв поглед. Всъщност е адски просто - ще даваме по 12 лв. на месец (а всъщност много повече...). Нищо друго няма да се промени, не и за пациента. 
Болниците ще получат значително повече пари, за същата услуга. Застрахователите ще получат едни големи пари. За нищо.

А кражбите? 
Доколкото тези "мерки" имат някакво отношение към кражбите, то е - да ги насърчат и увеличат.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове