Радан Кънев: Приятелите на българските националисти не пускат България в Шенген

Радан Кънев: Приятелите на българските националисти не пускат България в Шенген - картинка 1

Христо Иванов: Премиерът Бойко Борисов не е в състояние да вземе нито едно решение без то да се превърне в скандал

България не успява да влезе в "Шенген", защото крайните националисти в богатите западни държави - идейни приятели на Веселин Марешки и Ангел Джамбазки, не я пускат, а вътре в страната е потулена аферата с продажбата на български паспорти от местните националисти. Тази теза разви в интервю за бТВ водачът на евролистата на "Демократична България" Радан Кънев, цитиран от "Дневник".

"Когато се разкрие цялата афера и се стигне до хората, които са получавали парите (от продажба на паспорти) и са финансирали партиите си, и националисти отидат в затвора, тогава ще тропнем по масата на западните националисти и ще кажем: "Вашите приятели са в затвора и няма проблем да влезем в Шенген", каза той.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който също участва в интервюто, добави, че правоохранителните и правораздавателните органи отказват да видят реалността, липсва върховенство на закона и реална борба с корупцията, а антикорупционната комисия е камуфлаж, зад който се крият корупционни афери.

 

Помолен да коментира защо подкрепя запазването на механизма за сътрудничество и проверка, който властите се надяват да бъде отменен до края на мандата на Европейската комисия в сегашния й състав, Иванов подчерта:

"Искаме в България да има ред, законност и върховенство на закона и има огромен граждански консенсус, че членството в ЕС е средството за постигането на тази цел. Когато хора лъжат и българските и европейските ни съграждани, че в България има правосъдие, тези хора предават интересите на българските граждани в името на корупционната каста. Ако някой е национален предател, това са тези лъжци".

Иванов прогнозира, че третият кабинет на ГЕРБ няма да завърши мандата си, защото премиерът Бойко Борисов не е в състояние да вземе нито едно решение без то да се превърне в скандал. Той даде за пример отлагането на въвеждането на тол таксата и замразяването на Стратегията за детето. По думите му Борисов ще бави оставката, "за да участва в пазарлъка" за следващия главен прокурор, който да бъде "следващия гарант за неговата безнаказаност".

"Нито един стратегически интерес на България не може да бъде решен от това управление. Постепенно демократите, включително гласувалите за ГЕРБ ще започнат да търсят алтернатива. Хората не могат да продължат в този пинг-понг между старото и новото БКП", каза той.

"Всички важни въпроси се отлагат в последните 10 години. Отлагат се въпроси, свързани с качеството на живота и здравето на децата. Хората виждат Европа като място, в което да се лекуваш, ако намериш пари, а не Европа в нашите болници. Европа дава половин милиард за чист въздух, но трябва да отрежеш клона на дървената мафия и на мафията, която иска да гори боклуци в София. Децата ни кашлят от септември до май, а политиките за чист въздух не се състоят. Престъпността в ромските махали и крайната бедност там остават, а политически мошеници преди всички избори създават сблъсъци, за да се хранят от това", добави и Радан Кънев.

Запитан към коя група в европарламента ще се присъедини, ако бъде избран за евродепутат, Кънев каза, че ще е част от от широкото мнозинство в ЕНП, съставено от хора демократи, за които свободата и върховенството на закона са висши ценности. Той се разграничи от "маргиналната периферия" в ЕНП, който "гледа да си брани своите псевдодиктаторчета в Източна Европа", хора, по думите му, с комунистически манталитет.

"Борисов няма смелостта на Орбан и е някъде по средата между колебанието и отлагането, както винаги", добави той.

Христо Иванов уточни, че обединението "Демократична България", в която влизат неговата формация "Да, България", ДСБ и "Зелено движение" е на дясноцентристки позиции и през конкретните й позиции и политически заявки може да се види, че няма идеологическа разлика на трите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове