Радан Кънев: Решението на КЗК за ЧЕЗ е политическо, нищо общо с правото

Радан Кънев: Решението на КЗК за ЧЕЗ е политическо, нищо общо с правото - картинка 1

Поредна демонстрация, че властта може всичко, а независими регулатори няма

"Решението на КЗК по казуса "ЧЕЗ" e политическо, нищо общо с правото. 28 страници празни приказки, ясни данни, че няма пазарна концентрация.

И в крайна сметка - поредна демонстрация, че властта може всичко, а независими регулатори няма."

 

Така Радан Кънев коментира вчерашното решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което тя забрани на "Инерком България" да придобие активите на най-голямото електроразпределително предприятие у нас, което доставя ток на територията на 10 области в страната от Западна и Централна България, включително и столицата София - ЧЕЗ.

Решението на КЗК вижте ТУК (решение № АКТ-805-19.07.2018).

"Инерком България" е собственост на "Инерком инвестмънтс" ЕАД, чийто едноличен собственик е Гинка Върбакова. Инерком притежава малки соларни мощности и на този фон твърдението на КЗК, че сделката би довела до "установяване или засилване на господстващото положение на обединената група" е трудно обяснимо.

Сагата с продажбата на ЧЕЗ започна през февруари 2018 г., когато агенция "Ройтерс" съобщи, че Надзорният съвет на чешката енерго компания ЧЕЗ е дал предварително одобрение за продажбата на българските активи на компанията.

От "Инерком" обявиха, че са изненадани. Все още не е ясно дали те ще обжалват решението на КЗК.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове