Радан Кънев внесе в ЕП искане за дебати по институционалната криза в България

Радан Кънев внесе в ЕП  искане за дебати по институционалната криза в България - картинка 1

Подписката е подкрепена от други 55 депутати

Тази сутрин (вчера) внесох в деловодството на Европейския парламент искане, подкрепено от 55 европейски депутати, за пленарни дебати за институционалната криза в България.

Това написа тази сутрин в своята фейсбук страница евродепутатът Радан Кънев. Акцията му идва няколко дни след като български граждани протестираха пред посолството на Германия с призив Берлин най-накрая да "отвори очите си" за случващо се в България.

 

През последните седмици се наблюдават все повече искания на експерти Европейската комисия да вземе отношение по темата. 

 

Днес Кънев пише, че е представил 3 отделни въпроса за дебати пред парламента: 

 Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?
• Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?
• Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

В поста си Кънев признава, че за формулировката на въпросите и за събирането на нужния брой подписи помощ е получил от евродепутатката от ПЕС Елена Йончева и нейния екип. 

 

Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъдат в центъра на политическите дебати на европейско ниво.

Ще положа нужните усилия, в т. ч. политически дебати в рамките на групата на ЕНП Председателският съвет на ЕП да включи дебатите в дневния ред на пленарната зала, пише още Радан Кънев. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове