Радев: България прилича на тъмна строителна площадка

Радев: България прилича на тъмна строителна площадка - картинка 1

Президентът цитира Гьоте пред студенти в УНСС: "Licht, mehr licht“

"В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно."

Така президентът Румен Радев описа състоянието в страната пред студенти при откриването на Младежкия икономическия форум 2018 в УНСС, съобщава Клуб Z.

Преди това той посочи, че държавата не е способна и с достатъчно воля, за да защити обществения интерес, както и че е важно да знаем какви цели си поставяме.

"Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: "Licht, mehr licht“  

Радев запита дали има немски възпитаници в залата и след потвърждение попита дали знаят чии са тези думи.

Отговор нямаше половин минута и президентът продължи:

"Това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина“.

Държавният глава продължи метафората си за тъмната строителна площадка така:

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите."

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове