Радев е преизбран с над 66% от гласовете

Радев е преизбран с над 66% от гласовете - картинка 1

Рекордно ниска активност на втория тур на президентските избори

България реши Румен Радев да остане държавен глава и в следващите пет години. Това се случи на втори тур, като срещу Радев се изправи подкрепеният от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков. Настоящият държавен глава печели с двойно по-висок резултат пред опонента си, но избирателната активност се очертава да бъде рекордно ниска.

Този балотаж далеч не бе само междуличностна или междупартийна битка за президентската институция. Залогът бе висок - след загубата на основните институционални лостове за прякото управление на държавата, значението на президентството за ГЕРБ и ДПС е много голямо.

Радев има активна роля в разграждането на модела "Борисов", а овладяването на президентството щеше да помогне на бившите управляващи и в битката за запазването на прокуратурата в настоящия ѝ вид, което пък гарантира безнаказаността им. Така срещу преизбирането на действащия президент бяха мобилизирани всички сили на тези две партии - включително със съдействие от турската държава е активизиран и вотът зад граница. Рисковият сценарий за поста на Радев, който бе теоретично възможен при много ниска активност на подкрепящите го, все пак не се случи.

"Предстоят ни още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, на свободата и на модернизацията", заяви Румен Радев в официалното си обръщение след победата на балотажа след като благодари на подкрепилите го.

Според Радев и двата вота този месец показват ясно желание на българския народ за "скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието, за отстраняването на мафията от властта". Според него въпреки огромен изхарчен ресурс и фалшиви новини, статуквото не е успяло да се върне на бял кон.

Президентът ясно определи и политическия дневен ред за страната в идните месеци.

"Очакването на хората е да видят отчетливо парламентарно мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да осигури нуждаещите се, да вземе отлагани с години решения", обърна се преизбраният президент към политическите партии.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове