Радев иска да се потърси отговорност от политиците, които излагат на риск живота на военните

Радев иска да се потърси отговорност от политиците, които излагат на риск живота на военните - картинка 1

Падналият вертолет ремонтиран от "Терем" и две руски фирми за 4 млн. лв.

Рискът от тези политически решения ги носят военните. Така президентът Румен Радев коментира инцидента с падналия вертолет Ми-17, при който загинаха двама военни пилоти. 

Състоянието на бордния техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 е стабилно
Държавният глава посети във ВМА третия пострадал пилот, който е в стабилно състояние и не е с опасност за живота. 

Радев каза, че това е поредният инцидент със загинал пилот.

"От утре останалите ще продължават да летят и ние сме длъжни да продължаваме да посочваме проблемите и да настояваме за тяхното решаване", каза Радев и припомни, че е предупреждавал, че ще загиват летци. По думите на Радев по темата за армията са проведени три Консултативни съвета за национална сигурност. "Нещо да се промени?", попита той и посочи, че военният министър Красимир Каракачанов е поставен в "едни политически, правни и финансови рамки".

Падналият вертолет ремонтиран от Терем и две руски фирми за 4 млн. лв.

Радев припомни, че мнозинството в парламента е прекратило модернизационните процеси, като в изходна точка е върнат проектът за купуване на нови изтребители. Това щяло да забави процеса с още две години. "Предвидените стотици милиони къде изтекоха? Вместо да отидат за въоръжение и ремонт, те опак отидоха за саниране. Рискът от тези политически решения ги носят военните. Затова казвам, че лобизмът убива. Време е да се потърси отговорност от онези политици, които излагат в риск живота на военнослужещите", заяви Радев.

 

По думите му забавянето на проектите за модернизация ще доведе до оскъпяване на офертите и влагане на повече средства в стара техника и все по-малко пари за подготовка. 

Президентът каза, че е познавал двамата пилоти. По думите му след инцидента в авиобаза Крумово е "психологическата обстановка" е много тежка. "Но това са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други хора в държавата те са осъзнали своя дълг. Нека политиците да се получат от тях", каза още Радев. 

Падналият военен вертолет Ми-17 е минал капитално-възстановителен ремонт през 2016 г. 

Падналият военен хеликоптер водил парада за 6 май

Процедурата е открита през септември 2015 г., а договорът е подписан през декември същата година. Поръчката за 3.7 млн. лв. без ДДС е спечелена от "Терем" ЕАД, която е собственост на Министерството на отбраната. Тя е стартирана при военния министър Николай Ненчев, който тогава прогнозира, че ремонтът ще излезе 1 млн. лв., защото ще се ремонтира в български завод.

Оказва се обаче, че въпреки че поръчката е спечелена от Терем, едни от основните и най-важни дейности по ремонта на хеликоптера е извършена от две руски фирми, които са наети като подизпълнители. 

Едната е "Уралски завод за гражданска авиация“ ОАО. Тя е извършила 37% от дейностите по ремонта - капитално-възстановителен ремонт на двигатели и редуктор. Вторият подизпълнител е ЗАО „Двигатели Владимир Климов – Мотор Сич“ – Руска Федерация. Те са извършили ремонт на пусков двигател. Делът на тези дейности е 3%. Така общо двете руски фирми са извършили 40 % от ремонтните дейности. 

Трети подизпълнител в поръчката е "Терем - Летец" ЕООД, която влиза в групата на държавните дружества, собственост на военното министерство. Там са извършени ремонти на планера на вертолета, редукторите и комплектуващите ги изделия. Ремонтирани са агрегати и части от въоръжението, увеличен е срокът на служба на блокове, възли, детайли и агрегати, направен е монтаж на лопати носещ винт, лопати опашен винт, виброгасител, верига и авиохоризонти. Ремонтирано е и наземното имущество на машината, като са изработени и покривки за пилотската кабина, лопати носещ винт, лопати опашен винт и втулката на носещия винт. Делът на тези дейности е 29%.

Договорът е за срок от 9 месеца, но е имало забавяне от 42 дни, заради което на единия от подизпълнителите са удържани малко повече от 31 хил. лв. 

Към момента Военновъздушните сили не разполагат с летящ хеликоптер от този тип. Ремонтът на катастрофиралата вчера машина беше наложителен, тъй като през 2015 г. само един от вертолетите беше годен за служба. През февруари тази година министърът на отбраната Красимир Каракачанов е подписал решение, с което се дава зелена светлина за ремонта на още един хеликоптер. Поръчката отново спечелена от Терем, а отделената сума за ремонта е повече от 4 млн. лв. без ДДС.

 

От прокуратурата обявиха във вторник, че изключват причина за катастрофата да е човешка грешка. „Вертолетът е паднал на Земята в рамките на около 3 секунди. Няма самовзривяване, няма запалване, но падането от височина 20 метра е довело до смъртта на двамата пилоти”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Наш военен хеликоптер падна в Черно море

Точно преди година при инцидент в Черно море се разби вертолет Panther от състава на Военноморските сили, при който загина командирът на екипажа.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове