Радев по повод думи на Борисов: Няма нищо по-страшно от активната глупост

Радев по повод думи на Борисов: Няма нищо по-страшно от активната глупост - картинка 1

Президентът дарил своята заплата още през март

Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата.

Това каза президентът Румен Радев, който във вторник посети УМБАЛСМ „Пирогов“, едно от лечебните заведения с най-висока натовареност в битката с коронавируса.

Радев не пропусна да отговори задочно и на премиера Бойко Борисов, който обяви, че при вето върху продължаването на извънредното положение, ще извади ГЕРБ от парламента. "И да уморим народа", каза в петък по адрес на президента Борисов в петък.

"Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да налага вето – на решения на НС не може да се налага вето (…) Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост."

Президентът, който в обръщение в края на миналата седмица, призова да се мисли за икономическите последици на кризата и да се върви към облекчаване на мерките от извънредното положение, и днес говори по тази тема. 

"Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите, трябва да има ясно управление на кризата (…) Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние", каза той.

Имал "своите идеи" и властите вървели по част от неговите "стъпки". Управляващите закъснявали с мерките, които да ни предпазят от "социално-икономическа катастрофа", заяви още Радев.

 

Радев коментира и решението на депутатите да дарят част от заплатите си, като отбеляза, че би трябвало те да се лишат и предходното си възнаграждение. Той отговори на призивите на част от тях и той да даде възнаграждението си.

"За разлика от депутати и министри, които възнамеряват да дадат заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец си дадох заплатата на възрастните хора от Видин. Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март!".

Благодарствено писмо до президента от кмета на Видин се появи на сайта на общината малко след дарението.

 

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов подчерта, че „държавата е направила каквото трябва до този момент“, но също призова обществото да подходи съвестно по време на очаквания пик между Цветница и Великден.

"Мислим след Великден общо тестуване на целия персонал на "Пирогов" – дали има натрупан имунитет", заяви още той

Румен Радев похвали създадената организация в „Пирогов“, като отбеляза, че е много важно да се запази здравето на медиците.

Призова всички лекари, медицински сестри и здравни работници да получат качествени защитни средства.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове