Радев връчил мандата на БСП заради способността й да се нагажда

Радев връчил мандата на БСП заради способността й да се нагажда - картинка 1

Нинова планира среща с всички партийни лидери, на която да се изяснят - искат ли кабинет или не

Способността на БСП да прави компромиси и да се коалира с опоненти, т.е. да се нагажда - това е била причината президентът Румен Радев да избере левицата за третия и последен мандат за съставяне на правителство. Това се разбра от обяснението, което той даде тази сутрин, когато връчи мандата на соцлидера и председател на червената парламентарна група Корнелия Нинова.

Това е четвъртият път за последните две години, когато държавният глава избира социалистите за тази задача. И всеки път те докладват неуспех.

ЗАЩО СОЦИАЛИСТИТЕ?

Държавният глава изтъкна, че се е спрял на социалистите "в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност". По думите му, въпреки силното политическо противопоставяне, БСП е успяла да съхрани диалога си с останалите парламентарни формации, показала е, че умее да прави компромиси, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, както и да взаимодейства не само със старите, но и с новите политически сили.

 

"Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство", заключи Радев.

Всъщност, точно по тези два пункта червените мощно ГО критикуват - те твърдят, че неговото служебно правителство е претърпяло провал в социалната политика, а лично президента обвиняват в "пълзяща еднолична власт".

Като прие мандата, Нинова обеща да подходи отговорно и да потърси съгласие с останалите политически сили. По всичко изглежда обаче, че социалистите ще претърпят неуспех и този път. Левицата се подготвя за разговори с всички парламентарни формации. ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" дадоха да се разбере, че очакват предсрочни избори. ПП и ДБ са силно скептични за шансовете на БСП да направи кабинет. БВ е готова да разговаря, но само ако се сключи коалиционно споразумение.

ПЛАНЪТ НА НИНОВА

След срещата Нинова изложи пред медиите плана си. След като получи разрешение от партията си да преговаря с всички парламентарни формации, соцлидерът възнамерява да свика среща с техните водачи - вероятно до края на седмицата. На тази сбирка ще поиска да се изясни дали политиците действително желаят да има правителство или се "прехвърля горещият картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори", както се изрази Нинова. Ако се постигне съгласие, което да гарантира мнозинство, тогава финалната стъпка ще бъде да започнат конкретни обсъждания за задачите на правителството, срокът му на действие и неговият състав, включително и кандидата за премиер.

Според Нинова е възможно политическите сили да се обединят като се съсредоточат върху най-належащите проблеми - инфлация, цени, доходи, евросредства и т.н., а не върху това, което ги разделя. Тя определи като "пълна глупост" твърденията, че ще държи мандата докато мине партийният конгрес в средата на февруари. Отхвърли и претенциите, изявени от вицепрезидента Илияна Йотова, че един бъдещ редовен кабинет трябва да следва политиките на служебния. "Това е извънконституционно и абсолютно необяснимо като претенция от вицепрезидента", беше категорична водачът на БСП.

УВАЖЕНИЕ

Тъй като днес е рожденият ден на Корнелия Нинова, президентът й връчи букет в началото на срещата. Соцлидерът му отвърна с кутия бонбони. Това беше рядък момент на уважение между двамата, тъй като отношенията им са силно обтегнати през повечето време, а понякога дори са откровено враждебни.

Източник: Сега 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове