Радикалната смяна на пенсионния ни модел е вече задължителна

Радикалната смяна на пенсионния ни модел е вече задължителна - картинка 1

Финансистът Румен Гълъбинов за "грешката" с неиндексираните пенсии

Пенсиите на близо 5 хил. души не са нараснали с обещаното увеличение от 1 юли тази година по силата на някакво постановление, а причината била в новата формула, която се прилагала за първи път сега. 
Тазгодишните потърпевши нямали основание за ревизия и доплащане, тъй като действащата нормативна уредба е била приложена правилно. 
Така се оказва, че хиляди пенсионери са останали излъгани за увеличение на пенсиите, тъй като не са си получили обещаната индексация от 2,4%
Не е ясно с колко общо са ощетени, защото тази информация тепърва ще се изготвя от НОИ, който публично не е уведомил за проблема. 

Излезе, че повишението далеч не е за всички и понеже приходите в бюджета от данъци всъщност са недостатъчни, а от осигуровки не стигат, повишението е символично. 
Вината за това е в липсата на смелост и визия за предприемане на неизбежни и неотложни стъпки за радикална смяна на пенсионния ни модел. 
Само с истински реформи може постепенно да се преодолее дефицита в пенсионната система и да има реално нарастване на пенсиите.
Иначе през следващата година всички пенсионери щели да си получат индексацията от 3.8%. 
А дано, ама надали. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове