Радини вълнения

Радини вълнения - картинка 1

Катуница, Орландовци, Гърмен, а сега и Раднево. Много случаи, един и същи прични

Ако случайно не сте разбрали, тази година има избори. Раднево е поредният пример за експлоатация на битов инцидент, в случая сбиване между българи и роми, за политически цели. Не говорим за онези близки и роднини, които излязоха на протест против безобразията на група цигани, говорим за футболните фенове на Берое и мотористи от цяла България, които

изведнъж почувстваха силен патриотичен порив и отидоха да търсят умишлена конфронтация в циганската махала на Раднево – Кантона.

За да не ги пропуснат случайно медиите, няколко дни педи вчерашната нощ на сблъсъци,  

протестиращите пропускаха информация през многобройните интервюта,

в които бяха отразени, че „Вероятно щяло да се стигне до саморазправа“. Националистите, които само очакват момента, в който ще започне „славната революция“, на българите срещу циганския терор се втурват към Раднево и ето ти една прилична хомогенна маса от хора, която може да запали целия град.

Какво се крие, зад инцидента, който подпали напрежението. По слухове в града, са се сбили две групи, които имали неуредени финансови взаимоотношение и засичането било само формален повод. Според Цветелин Кънчев, цялото напрежение между българи и роми, започнало преди няколко години,

когато ДПС навлязла в циганската махала

и тартора, на ромската група, която участвала в побоя – Сурай, започнал да купува гласове за Движението за Права и Свободи. Друг е въпросът, че като част от коалицията „БСП –Лява България“, Цветелин Кънчев е натоварен с тази задача, да обединява циганския вот в цялата страна в полза на левицата. ДПС взима неговите гласоподаватели и той няма как да не използва момента, за да се оплаче.

Това, че ДПС вършее с пачки, преди изборите, по циганските махали не е новина.

Цветелин Кънчев дори намекна, че сегашният кмет на Раднево Теньо Тенев от ГЕРБ, имал взаимоотношения със купувача на гласове Сурай. На последните местни избори през 2015 г. Тенев губи на първия тур с 200 гласа от местна коалиция начело с Маргарита Василева.

На втория тур, той печели безапелационно с около 1200 гласа преднина.

Можете сами да се досетите, от къде са дошли тези допълнителни гласове за втория тур, с които Тенев печели. А той, кмета, горкия, се оплете в публичното си говорене, покрай отразяването на протестите, като пиле в калчища. Първо застана на страната на националистите, след това някой сигурно му е скръцнал от партийната централа, че той, като кмет, трябва да е медиатор, а не провокатор. В резултат на което, тази сутрин обясняваше, как трябвало да има мир между етносите и

той искал, само да се накажат виновните роми, които са единици.

Междувременно институциите са се самосезирали и

започват спешна проверка на разрешителните за строеж в махалата,

което вероятно ще доведе до бутането на няколко бараки, но не решава коренно проблема. Кризисния мениджмънт е като по шаблон, става каквото става, след това бутаме няколко бараки и успокояваме общественото недоволство.

Никой не отрича, че има напрежение между българи и роми. То не е точно напрежение,

по-скоро тиха или негласна сегрегация.

Те живеят в своя свят, ние в нашия и колкото по –малко пресечни точки, толкова по-малка вероятност за конфликт.

Българския политически елит, просто намира начин, да пресече точките в правилния момент.

Ако пък те случайно се срещнат, по-добро, ще си спестят труда. Господа политици, не си играйте с вероятността, все някога ще стане истински етнически сблъсък, в който ще има много жертви, а не само няколко счупени глави и носове.

Изборите са ви скъпи, но нацията няма цена!

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове