Радио "Свободна Европа" подновява предаванията си на български

Радио "Свободна Европа" подновява предаванията си на български - картинка 1

През месец май ГД "БОЕЦ" и група независими български журналисти и издатели пратиха в Американския конгрес петиция с молба за възстановяване на българската редакция към медията

Радио "Свободна Европа" обяви планове да поднови новинарските си предавания за България и Румъния "като опит да подсили медийната ситуация в двете държави". Това са първите две страни от Европейския съюз, в които американската медия с европейска централа в Прага решава да се завърне след десетилетия работа в годините на студената война и прехода след краха на комунизма, припомня dnewnik.bg.

Припомняме, че преди два месеца Гражданско движение „БОЕЦ“ и група независими журналисти и издатели изпратиха петиция до Конгреса на САЩ, с която настояват да бъде възобновена работата на радио „Свободна Европа“ за територията на България.

На 24 май 2018г., след официалното събитие в Библиотеката на Конгреса на САЩ, организирано от българското посолство по повод празника на българската писменост, просвета и култура, Петър Стаматов - създател на сайта „Еврочикаго“ внесе документа в кабинета на конгресмена Джо Уилсън (Joe Wilson), отговарящ в Конгреса на САЩ за контактите и сътрудничеството с България, твърдят от движението.

Подкрепилите петицията припомниха  историята на създадената в началото на Студената война радиостанция, която дълги години беше сред малкото алтернативни източници на информация за гражданите на Източна Европа. Те аргументираха искането си за възобновяване дейността на радиото за България с факта, че в страната е установена фасадна демокрация, прикриваща фактически едноличен режим.

Наред с ограничаването на ред граждански и икономически свободи, тази ситуация е причина България да е на 111-тото място по свобода на словото – последна сред всички държави в Европа, според последния доклад на „Репортери без граница“.

В петицията детайлно е обрисувана политическата и медийна среда в страната, както и вредите за демокрацията, настъпили в следствие управлението на последните няколко правителства – от Тройната коалиция, през кабинета „Борисов 1“, кабинета „Орешарски“, до днес и управлението на третия кабинет на ГЕРБ, в коалиция с ОП.

„След приемането на България в ЕС, вместо да внесем демокрация и ценности от Европа, ние изнасяме корупция, престъпност и несигурност в Съюза“, пише в документа.

Според сегашното решение, от декември 2018 г. подпомаганата с дарение от американския парламент група ще предоставя "мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски и ще си партнира с местни медии, за да подпомогне на съществуващи проекти, които развиват отговорността пред обществото и разобличават фалшиви новини".

Това е завръщане на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (RFE/RL) към емисиите, които бяха прекратени с влизането на България и Румъния в НАТО и ЕС. Българската секция бе закрита през 2004 г., а румънската през 2008 г.

"Надяваме се нашите репортажи, дело на местни журналисти, да помогнат за израстването на свободни медии, за разпространяване на демократичните ценности и институции и за информирана дискусия в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации", заяви президентът на RFE/RL Томас Кент. "Очакваме да си партнираме с местни независими медии и с гражданското общество."

RFE/RL припомня, че е организация, работеща в държави, "където медийната свобода е ограничена или където не е изцяло развита професионалната журналистика".

В съобщението по повод завръщането в България и Румъния се казва още, че "правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти в двете страни изразиха загриженост от това, че дезинформация, корупция и разделение в обществото отслабват политическите им системи".

RFE/RL е особено активна на Балканите, където има бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Освен това Радио "Свобода" работи на румънски език в Молдова.

RFE/RL е особено активна на Балканите, където има бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Освен това Радио "Свобода" работи на румънски език в Молдова.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове