Раднево - кървав протест срещу роми и ранени полицаи

Раднево - кървав протест срещу роми и ранени полицаи - картинка 1

Над 2000 човека взеха участие в протеста

Протестът в Раднево бе окървавен. Ранени са двама полицаи и шестима протестиращи, след като по-рано кордонът на униформените бе пробит и недоволните се насочиха към ромската махала на града, съобщи bTV.


На място имаше над 2000 души. Протестът се организира в отговор на беззаконието и насилието на пътя, след като вчера един мъж бе наръган, а други двама тежко пребити.

Към 21:00 часа хората се намират пред ромската махала и скандират: „Много сме, силни сме”, „България над всичко”.

Те хвърлят бомбички и шишета с вода срещу втория полицейския кордон около ромската махала. На място има и жандармерия и заграждения. Според очевидци живущите там са изведени още по обяд с автобуси или сами са напуснали.

На протеста има както футболни агитки и рокери, така и обикновени хора на всякаква възраст от Раднево.

Пробиването на кордона. Снимка: Емил Митев / bTV.

На четирима от участвалите в побоя на пътя вече са повдигнати обвинения за опит за убийство, като всички те са от ромската махала в кв. "Кантона".

По този повод в града пристигна жандармерия, която да пази мира по време на демонстрацията.

Снимка: Емил Митев / bTV.

Междувременно кметът на Раднево Теньо Тенев разпореди проверка на смятаните за незаконни търговски обекти в града, които са собственост на ромската фамилия на четиримата задържани за жестокия побой в понеделник. Ако бъде доказано, че са незаконни, постройките ще бъдат бутнати.

Трите момчета, които бяха пребити от ромите/ Снимка: bTV.

"На хората им писна от безобразията на тази фамилия, с това безпардонно, агресивно и арогантно поведение и с право се създаде тази ситуация, разбира се без крайните неща, които се получават", заяви кметът.

Според него ромите често предизвиквали подобни сбивания - преди няколко месеца задържаните роднини, сред които 39-годишният Калчо, известен още като Сурай, и 19-годишният му син Стефан, са участвали в други сбивания.

В социалните мрежи се появи информация, че на протеста ще дойдат и рокери от цялата страна.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове