Ракети с „отровни вещества“- оръжието на ислямистите

Ракети с „отровни вещества“- оръжието на ислямистите - картинка 1
Снимка: АП

Междувременно заловиха ръководителя на звеното за химически оръжия на "Ислямска държава"

4/ Бойците на Ислямска държава са използвали „отровни вещества“ по време на обстрела на село в северен Ирак във вторник, предаде Ройтерс. Все още е неизвестно какъв точно е състават на веществото.

Над 40 души са пострадали от задушаване. Общо 24 ракети са изстреляни в селото. Ден по-рано кюрдските власти съобщиха, че ИД използва жълт фосфор. Химическите атаки продължават.

Американски спецчасти са заловили ръководителя на звеното на "Ислямска държава" за разработка на химическо оръжие при операция миналия месец в Северен Ирак. Това заявиха двама пожелали анонимност източници от иракското разузнаване.

Операцията е първият голям успех на по-агресивната политика на Вашингтон за преследване на джихадистите на терена, предаде АП.

Правителството на Обама даде начало на новата стратегия през декември, като разположи командоси в Ирак и заяви, че задачата им ще бъде да залавят и убиват водачи на "Ислямска държава" при тайни операции, а също да събират разузнавателни сведения, които да доведат до нови акции.

Миналата седмица американски представители казаха, че въпросното експедиционно подразделение на специалните сили на САЩ е заловило главатар от групировката, но отказаха да разкрият самоличността му, като се ограничиха само с информацията, че той е държан от две-три седмици и се разпитва.

Двамата иракски източници заявиха, че мъжът се казва Слейман Дауд ал Афари и е работил за вече разформированата Организация за военна промишленост от времето на Саддам Хюсеин, където се е специализирал в областта на химическите и биологичните оръжия. Те допълват, че Афари, който е към 50-годишен, оглавява наскоро създадения клон на "Ислямска държава" за изследвания и разработка на химически оръжия.

Той е бил заловен при операция недалеч от северния иракски град Тал Афар, казаха представителите на иракското разузнаване, без да разкриват повече подробности.

Преди това се смяташе, че джихадистката групировка е създала специално звено за изследвания в областта на химическите оръжия, съставено от иракски учени от оръжейната програма от ерата на Саддам, а също и от присъединили се към групировката чуждестранни експерти.

Смята се, че ИД разполага с ограничени запаси от иприт. Иракски представители казаха, че амбициите й са да разработи още опасни вещества като нервнопаралитичен газ, макар че САЩ заявиха, че изглежда все още е далеч от постигането на тази цел. Проведени изследвания потвърдиха, че в района на сирийски град е бил използван иприт по време на предприети от "Ислямска държава" нападения през август 2015 г. В други, непотвърдени съобщения, в Ирак и Сирия групировката бе обвинена, че е използвала химически вещества на бойното поле, допълва АП.

Американски самолети са започнали нападения срещу обекти на ИД за химически оръжия край иракския град Мосул. Това е първи етап от въздушни удари, целящи да отслабят способността на групировката да използва иприт, съобщи днес Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс. Телевизионният канал посочи, че не е ясно дали ударите, които са били нанесени през последните няколко дни, са били успешни.

Като се позова също на информацията на Си Ен Ен, БТА предаде, че данните за местонахождението на обектите са получени от задържан от специалните сили на САЩ главатар от "Ислямска държава", занимавал се със създаване на химически оръжия.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове