Ранно оттегляне на Меркел и избори?

Ранно оттегляне на Меркел и избори? - картинка 1

Сценариите пред Германия

Планът на германския канцлер Ангела Меркел за подредено предаване на властта е в развалини, а шансовете за предсрочни избори в Германия се увеличиха, след като нейното протеже и лидер на партията ѝ Анегрет Крамп-Каренбауер се отказа от амбициите си за висшия пост.

В идните месеци Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел ще избере кой да бъде негов лидер и кандидат за канцлер на следващите федерални избори през октомври 2021 г. Един и същ човек вероятно, но не задължително, ще заеме и двете позиции.

Рано е да се предвиди как ще се развие ситуацията, но "Ройтерс" представя три възможни сценария.

Меркел, опора на стабилността в най-голямата европейска икономика по време на нейните 15 години управление, каза, че няма да се кандидатира за преизбиране и се оттегли от лидеркия пост в партията си през 2018 г., прeдавайки го на Крамп-Каренбауер.

Но ако след оттеглянето на Крамп-Каренбауер Меркел има партиен лидер съперник, може да бъде принудена да отстъпи по-рано, което е възможно да накара нейните коалиционни партньори, социалдемократите, да се откажат от съюза си с консерваторите и да предизвикат предсрочни избори.

Натискът въпросът да се реши бързо и един и същ човек да заеме и двата поста не вещае добро за Меркел.

Вече се въртят имената на водещите съперници за председателския в ХДС и за кандидатурата за канцлер на консервативния блок, включващ ХДС и баварската му сестринска партия, Християноциалния съюз (ХСС).

Няколко високопоставени консерватори, включително Маркус Зьодер от ХСС, призоваха ХДС да вземе решение за лидерството скоро, твърдейки, че проточването на надпреварата до партийния конгрес през декември ще навреди на рейтинга на консервативния съюз.

Подкрепата за ХДС в източната провинция Тюрингия се срина с почти 9 процентни пункта, откакто миналата седмица депутатите му нарушиха следвоенно табу и гласуваха заедно с крайнодесните, за да подкрепят провинциалния премиер. На национално ниво подкрепата също намалява.

Опасенията от този спад може да накарат ХДС да избере до лятото или началото на есента нов лидер и кандидат за канцлер като Фридрих Мерц, дългогодишен противник на Меркел, с когото на канцлерът ще ѝ бъде невъзможно да работи.

От друга страна, социалдемократите може да откажат да работят с привърженици на дясното като Мерц и Йенс Шпан, особено ако някой от тях замени Меркел като канцлер преди избори, и да се оттеглят от коалицията. В такъв случай Германия ще се отправи към предсрочни избори.

Обичащите стабилността германци предпочитат постепенната промяна и искат да избегнат гласуването по средата на германското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 г.

Много депутати консерватори и социалдемократи биха искали Меркел да играе водеща роля в преговорите с Великобритания след Брекзит и в оформянето на отношенията на ЕС с Китай, които ще бъдат на върха на дневния ред на съюза по време на председателството на Берлин.

Меркел заяви, че очаква европредседателството, когато ще може да използва уменията си за преговори и задълбочения си опит по европейски въпроси - от дълговата криза в еврозоната до притока на мигранти през 2015 г. Председателството може да помогне на консерваторите да покажат уменията си преди изборите.

Друг фактор е като цяло незасегнатата популярност на Меркел. Според социологическите агенции повечето избиратели биха предпочели тя да изкара целия си мандат.

Всичко това увеличава шансовете ѝ да остане на власт поне до края на годината, но може и да позволи на бъдещия нов лидер да се възползва от скок в социологическите проучвания.

Дори и ХДС да вземе решението си за лидерството бързо, някои кандидати може да работят с Меркел до края на мандата ѝ, макар че тя ще бъде обезсилена.

Един такъв кандидат на приемствеността би могъл да е Армин Лашет, премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Като центрист той вероятно би бил приемлив и за социалдемократите.

Това може да важи и ако консерваторите изберат Зьодер за кандидат-канцлер. Въпреки че много хора го смятат за силен кандидат, нито един лидер на ХСС досега не е бил германски канцлер.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове