Расизмът ражда расизъм

Расизмът ражда расизъм - картинка 1
Снимка: gospodari.com

Патриотизъм? Едва ли...

Нелсън Мандела беше казал „Ненавиждам расизма. Смятам го за варварство, без значение дали се проявява от чернокож, или от бял“. Започваме коментара си с неговото мнение, защото той е човекът, който цял живот се бори срещу неравенството между хората, основано на база раса и религия.

В събота излезе едно клипче в социалните мрежи както и по медиите, в което се вижда българин, който бие едно ромче. Ей така, без никаква причина… Случката се разиграва в пазарджишкото село Овчеполци.

Така накратко изглежда случката, която може да се окаже такъв фитил за етническото примирие. В социалните мрежи се появиха хиляди коментари за този случай. Интересното в тези мнения е, че и българи и роми изразяват своето мнение в полза на битото ромче…  А, някои от възмутените дори и изгрубяват и пишат коментари, псувайки побойника. Оставяме да видите някои от тях…

Възмутени и огорчени, изпълнени със злоба - това предизвика клипът...

Като цяло този случай на агресия показва колко лесно може да се прекрачи границата на толерантността. Знаете ли, много е опасно да си играем с етническия мир, защото това е една от най-чувствителните български теми.

По-страшното обаче са последиците, които може да предизвика видеото. Този брутален побой придоби политически измерения. По информация на БТВ бивш кмет твърди, че настоящият си отмъщава на ромите, защото не са гласували за него.

От друга страна, вбесени от видяното в социалните мрежи, активисти на „Евророма” посещават Овчеполци и се заканват да сезират главния прокурор за жестоката гавра.

Виждате ли, това не е проява на мъжество. По-скоро е „мерене на мускули“ с някаква невъобразимо глупава цел. А въпросът за равенството има ли смисъл да бъде коментиран…

Жалкото е, че сега представителите на ромите у нас ще си направят изводите, че всички българи сме такива „патриоти“. А, от това може да стане страшно положението. Виждате ли, това не е патриотизъм, това си е чист расизъм, от които дори американците биха потръпнали. Да се надяваме обаче че всичко ще отшуми и няма да се случат онези страшни събития, които станаха в село Гърмен преди по-малко от година…

Заиграването с етническия мир на България е много опасно и е в състояние да ни разруши и като държава и като нация…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове