Расте броят на жертвите от атентатите в Шри Ланка

Расте броят на жертвите от атентатите в Шри Ланка - картинка 1

Полицията е извършила 24 ареста. До момента никой не е поел отговорност за атаките

Броят на загиналите след осемте нападения в църкви и хотели в Шри Ланка в неделя достигна 290, а ранените са около 500, съобщи Ройтерс. По данни на Би Би Си полицията е извършила 24 ареста.

В неделя, по време на католическият Великден бомби избухнаха в две църкви и четири луксозни хотела в и около столицата на Шри Ланка Коломбо. По-късно бе съобщено и за два нови взрива, при един от които са починали и служители на реда.

До момента никой не е поел отговорност за атаките. Според министъра на отбраната атаките са извършени от една групировка. По-рано финансовият министър Мангала Самаравера описа в Twitter атаките като „добре координиран опит за убийство на много невинни“.

Сред загиналите и пострадалите най-много са представителите на местното население, но според източници в правителството сред загиналите има и 32-ма чужденци от няколко държави. По информация на посолството на България в Индия няма данни за пострадали български граждани при атаките, съобщи Външно министерство.

В страната бе обявен полицейски час, както и ограничение за социалните мрежи, като целта е да не се разпространява дезинформация. В понеделник властите съобщиха за прекратяването на полицейския час, но някои от социалните мрежи са все още недостъпни.

От Ройтерс съобщават също за повишената тревога от ескалиране на насилието, след като полицията докладва за атака с бензинова бомба срещу джамия и опожаряване на два магазина в населяваната от мюсюлмани част на страната. Шри Ланка бе във война в продължение на десетилетия срещу тамиските сепаратисти, която отне над 100 хиляди живота, но след нейният завършек ситуацията в страната бе нормализирана в последните 10 години.

В Шри Ланка живеят 1.5 млн. християни, които са около 7% от населението, според допитването от 2012 г. Мнозинството от тях са католици. Будистите са около 70 % - тази религия е спомената изрично в конституцията. Индуистите са 12.6 %, а мюсюлманите - 9.7 %.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове